Engelli üzerine araba nasıl alınır?

İçindekiler:

  1. Engelli üzerine araba nasıl alınır?
  2. Yüzde kaç engelli raporuyla araba alınır?
  3. Engelli raporu ile kaç liralık araba alınır 2020?
  4. Engelli raporuyla hangi araçlar alınabilir?
  5. ÖTV muafiyetinden kimler yararlanabilir 2021?
  6. Vasi araç satabilir mi?
  7. 90 engelli araç ruhsatı kimin üstüne?
  8. %40 engelli raporu ile alinan aracı kimler kullanabilir?
  9. 1 yıllık raporla araba alınır mı?
  10. 92 engelli raporu araç alımında yüzde kaç indirim?
  11. Yüzde 90 özürlü raporu olan biri hangi arabaları alabilir?
  12. Engelli ÖTV indirimi 2021 hangi araçlar için geçerli?
  13. ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç nasıl alınır?
  14. Süresi dolan engelli aracı nasıl satılır?
  15. Zihinsel engelli aracı nasıl satılır?
  16. Engelli raporu ile alınan araç kimin üzerine olur?
  17. ÖTV muafiyeti araç kimin üzerine olur?

Engelli üzerine araba nasıl alınır?

 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler @ ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını galeriden satın alabilirler.

Yüzde kaç engelli raporuyla araba alınır?

YÜZDE 40 ÜSTÜ ENGEL DURUMUNA GÖRE Yüzde 80 engelli raporu ile araba almak isteyen bir kişi engelli raporu ile ÖTV indiriminden yararlanabilir. Araç satın alırken raporu göstermeleri yeterlidir. Raporda özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumun olmadığını belirten bir yazı olmalıdır.

Engelli raporu ile kaç liralık araba alınır 2020?

Bahsedilen engelli indirimi sayesinde alınabilecek araçların üst limiti 303.200 liraydı. 2021 senesinde bu sayı yüzde 9'lik artış ile 330.800 bin lira oldu. Bu demek oluyor ki ÖTV ve KDV dahil tüm vergiler ile birlikte anahtar teslim fiyatının 330.800 bin lirayı geçmemesi gerekiyor.

Engelli raporuyla hangi araçlar alınabilir?

%40 Engelli̇ Raporuyla Araç Alımı ÖTV de dahil olmak üzere tüm vergiler dahil bedeli 303.200 TL olan; binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, jeep, Station Wagon olması farketmeksizin tüm araçlar bu uygulama kapsamında araç alabilir.

ÖTV muafiyetinden kimler yararlanabilir 2021?

Durumu araç kullanmaya uygun olan bireyler satın aldıkları aracı kendileri kullanabiliyor, olmayanlar ise en fazla ikinci dereceye kadar ( anne, baba, çocuk, kardeş, torun, büyükbaba, büyükanne) akrabalarına veya özel şoförlerine kullandırabiliyorlar.

Vasi araç satabilir mi?

Sürekli bakıma muhtaç olduğu için vasi atanmış engelliler, sadece engelli raporu ve vasi belgesiyle araç alabiliyorken, iş aracın satışına geldiğinde sulh hakimliğinden karar çıkarmak gerekiyor.

90 engelli araç ruhsatı kimin üstüne?

Engelliler adına alınan araçları araçta yapılan donanım değişikliğine göre şu kişiler kullanabilir. % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı.

%40 engelli raporu ile alinan aracı kimler kullanabilir?

H sınıfı ehliyetle alınan %40 altı engelli vatandaşların araçları ise sadece engelli vatandaşın kendisi tarafından kullanılması zorunludur, başka birisi kullanamaz.

1 yıllık raporla araba alınır mı?

Engelli sağlık raporu eğer 1 ya da 2 yıllık ise; bitimine 6 ay kalmadan önce araç alımını yapmış olmanız şarttır. Engelli sağlık raporu yenilendiğinde (araç alımını yapmış olanlar); eğer engel oranı düşerse, ÖTV indirimli araçlarını ÖTV ödemeden kullanmaya devam ederler.

92 engelli raporu araç alımında yüzde kaç indirim?

Bu indiriminden faydalanmak için sıfır kilometre ve en fazla 1.6 motor hacmine sahip araçlar tercih edilmesi gerekiyor. Bilindiği üzere normal şartlarda ÖTV fiyatına artı olarak yüzde 18'lik bir KDV de eklenmektedir. Ancak engelli raporu ile alınan araçlarda yüzde 40'a varan bir indirim söz konusu olmaktadır.

Yüzde 90 özürlü raporu olan biri hangi arabaları alabilir?

%90 ve üzeri engele sahip olan bireyin raporunda özel engelli aracını kullanmaya engel bir durum söz konusu değilse özel aracı H sınıfı ehliyetiyle kullanabilirler.

Engelli ÖTV indirimi 2021 hangi araçlar için geçerli?

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.

ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç nasıl alınır?

Engelli araç alım şartları şu şekilde belirlenmektedir;
  1. Özel tüketim vergisi muafiyetinden yararlanacak olan engellilerin 18 yaşından büyük olması zorunludur.
  2. Bireylerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.
  3. Tam teşekküllü bir hastaneden alınan ve engel durumunu gösteren raporun bulunması zorunludur.
Daha fazla öğe...

Süresi dolan engelli aracı nasıl satılır?

Sizin sorunuza dönecek olursak aldığınız ÖTV indirimli arabada “özel tertibat” olmadığından siz aracınızı rahatlıkla satabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken işlem ise notere gidip satış işlemini gerçekleştirmek. İşi bilmeyen bazı noterler emniyetteki şerhi kaldırmanızı isteyebilir bunlara hiç gerek yok.

Zihinsel engelli aracı nasıl satılır?

Eğer zihinsel engelliki kişi 18 yaşından küçük ise ailesi ( Anne & Baba ) onun adına arabayı satabiliyor. Eğer zihinsel engelli kişi 18 yaşından büyük ise bu durumda mahkemeden vasi kararı çıkarmanız gerekiyor. Vasi kararınız var ise araba satışı için ek karar çıkarmanız gerekebilir.

Engelli raporu ile alınan araç kimin üzerine olur?

Engelliler adına alınan araçları araçta yapılan donanım değişikliğine göre şu kişiler kullanabilir. % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı.

ÖTV muafiyeti araç kimin üzerine olur?

ÖTV indirimi yalnızca engelli bireyin şahsına tanınmış bir haktır. Bu indirimden yararlanmak isteyen kişilerin muhakkak aracın ruhsat sahibi olmaları gerekmektedir.