Yerli fiğ dönüme ne kadar ekilir?

İçindekiler:

  1. Yerli fiğ dönüme ne kadar ekilir?
  2. Fiğ otu ne zaman ekilir?
  3. Macar fiği neye yarar?
  4. Fiğ tarlaya nasıl ekilir?
  5. Macar fiği dönüme ne kadar ekilir?
  6. Macar fiği dönüme kaç kilo ekilir?
  7. Fiğ otuna hangi gübre atılır?
  8. Macar fiğ dönüme kaç kilo verir?
  9. 1 dönümden ne kadar fiğ çıkar?
  10. Koyuna fiğ verilir mi?
  11. Macar fiği ekimi nasıl yapılır?
  12. Fiğ dekara kaç kg verir?
  13. Fiğ en çok hangi bölgede yetişir?
  14. Yonca dekara ne kadar verir?
  15. Fiğ bitkisi ne işe yarar?
  16. Fiğ bitkisine hangi gübre atılır?
  17. Fiğ dönüme kaç kilo verir?
  18. Macar fiğ su ister mi?
  19. Macar fiğ dönüme kaç kilo ekilir?

Yerli fiğ dönüme ne kadar ekilir?

Tohum için yetiştirilecekse sulu şartlarda 30-35 cm, kıraçta 50-60 cm arayla ekilebilir. Mibzerle ekimde dekara 8-10 kg, serpme ekimde ise 12-15 kg/da tohum atılmalıdır.

Fiğ otu ne zaman ekilir?

EKİM ZAMANI VE ŞEKLİ Ekim zamanı sonbahar yağışlarından sonra ekim-kasım aylarıdır. İlkbahar ekiminde ise olabildiğince erken ekim yapılmalıdır. arpa gibi tek yıllık tahıllarla karışık yetiştirildiklerinde, atılacak tohum miktarı tahılın oranı ölçüsünde (½, 1/3, ¼) azaltılır. üretiminde fiğ tek ekilir.

Macar fiği neye yarar?

Değerli çiftçilerimiz ; İlimizde Macar fiği kaba yem ihtiyacını karşılamak için besin ve protein değeri yüksek, çiftçiler tarafından kolaylıkla üretilebilen bir hayvan yemidir.Tarlayı nadasa bırakmak yerine Macar fiği ekerek de dinlendirmek mümkündür.

Fiğ tarlaya nasıl ekilir?

Toprağın kuruyup sertleşmemesi için kazayağı veya diskharrow ile toprak işlenir. Tırmık veya sürgü çekilerek tohum yatağı hazırlanır. Fiğ, iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte, Ekim başından Kasım sonuna kadar ekilebilir. Ekim serpme veya kombine hububat mibzeriyle yapılabilir.

Macar fiği dönüme ne kadar ekilir?

Sıraya ekimde dekara 8-10 kg, serpme ekimde 12-15 kg fiğ tohumu atılmaktadır. Örneğin bir dekara 10 kg macar fiği ve 5-8 kg yulaf, veya arpa tohumu atılır. Tahıl ile karışık ekilen Macar fiği daha dik büyür ve ot kalitesi ve verimi de fazla olur. Ekim derinliği 3-5 cm olmalıdır.

Macar fiği dönüme kaç kilo ekilir?

MACAR FİĞ TOHUMU EKİM Ekim veya Kasım aylarında ekimi yapılır. Ekim mibzerle sıraya ekilmelidir. Ot üretimi için kuru şartlarda sıra arası mesafe 30–40 cm sulu şartlarda 15–20 cm olmalıdır. Kıraç şartlarda yalın olarak ekilecekse dekara 8–10 kg, sulu şartlarda 10–15 kg tohumluk gerekir.

Fiğ otuna hangi gübre atılır?

Kaliteli ve yüksek ot verimi için fi ğ+arpa karışım ı na, bu koşullarda tesis gübrelemesi olarak dekara 6 kg N ve 8-12 kg fosforlu gübre verilmesi önerilebilir. Bitki analizleri sonucunda, kar ışı mdaki otun P, K, Ca, Mg, Zn ve Mn içerikleri hayvan beslemesi aç ısından yeterli düzeyde bulunmu ştur.

Macar fiğ dönüme kaç kilo verir?

Macar fiğinden dekara 80-100 kg dane verimi alınır. Ot amacıyla saf olarak ekildiğinde kurak şartlarda 200-250kg; sulu şartlarda 400-500 kg kuru ot verimi vardır. Karışım halinde ekilirse ot verimi iki katına çıkar.

1 dönümden ne kadar fiğ çıkar?

Dekardan ortalama 750-1500 kg/da yeşil ot, 500-750 kg kuru ot ve 100-200 kg tohum alınır.

Koyuna fiğ verilir mi?

Gök, "Fiğ otu, hayvanlara az ve alıştırarak verilmeli. Özellikle küçükbaş hayvanlara bir anda fazla miktarda verilmesi, hazmedilmemesine ve zehir üretmesine neden olur. Bu tür zehirlenmelerin kesinlikle hayvanın etine zararı olmaz.

Macar fiği ekimi nasıl yapılır?

Macar fiği ot üretimi için daha çok tahıllarla karışım halinde ekilir. Bunun için 6–8 kg fiğ tohumu 2–3 kg hububat tohumu (arpa, çavdar, yulaf) ile karıştırılarak ekilebilir. Macar fiğini hububat tohumu ile karıştırarak ektiğimizde hem Macar fiğinin da ha dik büyümesi sağlanır, hem de ot kalitesi ve verimi artar.

Fiğ dekara kaç kg verir?

Yeşil gübre olarak ekilen fiğ, dekara ortalama 400 kg organik madde, 10 kg saf azot sağlamaktadır. Bu amaçla fiğ tohumluğunun 10-12 kg/da kullanılması gerekir.

Fiğ en çok hangi bölgede yetişir?

Adi fiğ tarımının yaklaşık yarısı ülkemizde Orta kuzey bölgemizde yapılmaktadır. Bunu takiben Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerimiz gelmektedir. Adi fiğ tarımının en az yapıldığı bölgemiz ise Güney Doğu Anadolu'dur.

Yonca dekara ne kadar verir?

Ortalama dekara yaş ot verimi 10-12 ton, kuru ot verimi ise 1.8-2.2 tona yaklaşmaktadır.

Fiğ bitkisi ne işe yarar?

Fiğ, ot verimi yüksek olan ve elde edilen otun besin değeri iyi olan baklagil yem bitkisidir. ... Ülkemizde yetiştirilen fiğ bitkisi yeşil veya kuru ot elde etmek, tane yem elde etmek, yeşil gübre bitkisi olarak, mera bitkisi olarak ve silajlık bitki olarak kullanılır.

Fiğ bitkisine hangi gübre atılır?

Ot elde etmek için yetiştirilen fiğin çeşitli tahıllarla birlikte ekimi yapılır. Bu amaçla 1/3 veya ¼ oranında arpa ya da yulaf tohumu ile karışım yapılır. Adi fiğ tarımında ekimle birlikte dekara 10 kg DAP (18-46) gübresi verilmesi uygundur.

Fiğ dönüme kaç kilo verir?

Tohum amacı ile yetiştiriliyorsa; Fiğ meyveleri olgunlaştığında hasat edilmelidir. Macar fiğinden dekara 80-100 kg dane verimi alınır. Ot amacıyla saf olarak ekildiğinde kurak şartlarda 200-250 kg; sulu şartlarda 400-500 kg kuru ot verimi vardır. Karışım halinde ekilirse ot verimi iki katına çıkar.

Macar fiğ su ister mi?

Sahil kesimlerinde kışlık olarak yetiştirilmektedir. Fiğ tarımına en uygun topraklar iyi drenajlı, tınlı topraklardır. Su tutma kapasitesi iyi, orta ve ağır topraklarda fiğ tarımına uygundur.

Macar fiğ dönüme kaç kilo ekilir?

Ekim veya Kasım aylarında ekimi yapılır.Ekim mibzerle sıraya ekilmelidir. Ot üretimi için kuru şartlarda sıra arası mesafe 30-40 cm sulu şartlarda 15-20 cm olmalıdır. Kıraç şartlarda yalın olarak ekilecekse dekara 8-10 kg, sulu şartlarda 10-15 kg tohumluk gerekir.