Zeytin fidanı dikerken nelere dikkat edilmeli?

İçindekiler:

  1. Zeytin fidanı dikerken nelere dikkat edilmeli?
  2. Zeytin agaci nasil hizli buyur?
  3. Zeytin ağaçları kaç metre ara ile dikilir?
  4. Zeytin fidan dikerken hangi gübre?
  5. Zeytin ağacının yanına hangi ağaç dikilir?
  6. Zeytin ağacı ne kadar sürede büyür?
  7. Zeytin ağacı hangi ayda sulanır?
  8. 1 dönümde kaç zeytin ağacı olur?
  9. Zeytin ağacı kaça kaç dikilir?
  10. En iyi yağlık zeytin hangisi?
  11. Zeytin ağaçlarının arasına neden incir ağacı dikilir?
  12. Zeytin ağacının yanına neden incir ağacı?
  13. Zeytin ağacı kaç yıl sonra ürün verir?
  14. Zeytin ağacının altına ne ekilir?
  15. Zeytinler hangi ayda ilaçlanır?
  16. Zeytin ağacı sulama ister mi?

Zeytin fidanı dikerken nelere dikkat edilmeli?

Fidan bahçenin toprak seviyesinden 5-10 cm. derine dikilmelidir. Daha önceden çıkan alt toprak ve çiftlik gübresi ile kenar boşluklar doldurulur.Şıkıştırma işlemi iki seferde yapılır. Önçe çukur yarı dolu iken sonra tam dolu iken iyice toprak sıkıştırılır.

Zeytin agaci nasil hizli buyur?

Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.

Zeytin ağaçları kaç metre ara ile dikilir?

Ağaçlar arasındaki dikim mesafeleri söz konusu olunca, çoğunlukla 6 X 6 metre olan dikim mesafesi kullanılır. Bu, kare dikim sistemidir ve hektar başına 272 ağaçla sonuçlanır. Toprak çok verimli ise, zeytin ağaçları yoğun dikim mesafelerinde dikilirler ve bu yoğun dikim ağaçların karşılıklı gölgelenmelerine neden olur.

Zeytin fidan dikerken hangi gübre?

Başlangıç gübresi olarak zeytinliklerde uzun yıllardır kullanılan 13.24.12+10(SO3)+ME gübresini tercih edebilirsiniz. Fidan dikimi için açılan çukurlara 13.24.12+10(SO3)+ME gübresini uyguladıktan ve gübreyle kök bölgesi arasını bariyer vazifesi görecek toprak ile örttükten sonra fidanları çukuru gömebilirsiniz.

Zeytin ağacının yanına hangi ağaç dikilir?

Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker. İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür. Mübadele öncesinde Anadolu'nun Ege kıyılarında yaşayan Yunanlıların her zeytin tarlasına 3-4 adet incir ağacı dikmiş olmasının sebebi de budur.

Zeytin ağacı ne kadar sürede büyür?

Zeytin Ağacı Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.

Zeytin ağacı hangi ayda sulanır?

Bunun aksine yapılan bilim- sel araştırmalar en yüksek bitki su tüketiminin meyve ağaçlarında meyve oluşumundan başlayarak buhar- laşmanın en yüksek olduğu Haziran, Temmuz, Ağustos gibi aylar da olduğu belirlenmiştir. Yani diğer meyve ağaçları gibi zeytin de yaz aylarında sulanmalıdır.

1 dönümde kaç zeytin ağacı olur?

zeytin fidanları 5x5 dikilir 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet dikilir 1.sene gübreleme 15-15-15 yada 20-20-20 azot fosfor potasyum ile gübrelenir hastalık ve zararlıları yeşil kurt ilacı ise desic -navakron-süprezit püskürtme ile yapraktan verilir .

Zeytin ağacı kaça kaç dikilir?

Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır. Sıra üstü ve sıra arası mesafe eşittir. Örneğin Gemlik için bu mesafe 5x5 m veya 6x6 m, Memecik ve Domat da ise 7x7 m veya 8x8m'dir.

En iyi yağlık zeytin hangisi?

Edremit - Ayvalık Zeytini Yağı kimyasal ve duyusal özellikleri yönünden birinci sırada yer alır. Bölgesinde yağlık olarak değerlendirilir.

Zeytin ağaçlarının arasına neden incir ağacı dikilir?

Zeytin bahçelerinde önemli verim kayıplarına yol açan zeytin sineği zararlısından korunmak için bahçelere eskiden olduğu gibi incir ağacı dikilmesi önerildi. ... Zeytin alanlardaki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker.

Zeytin ağacının yanına neden incir ağacı?

Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker. İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür. Mübadele öncesinde Anadolu'nun Ege kıyılarında yaşayan Yunanlıların her zeytin tarlasına 3-4 adet incir ağacı dikmiş olmasının sebebi de budur.

Zeytin ağacı kaç yıl sonra ürün verir?

Zeytin ağaçları bir yıl az bir yıl çok meyve verir. Zeytin ağaçları, 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar bu ağaçların verimi artar, daha sonra meyve veriminde giderek azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının meyve verebilmesi için yenilenmesi gerekir.

Zeytin ağacının altına ne ekilir?

Zeytin ağaçları için sinek kovucu bir özelliği de vardır ki, bu Edremit Körfezi için hayati önem taşır. Çünkü zeytin sineği ile zararlısı, her yıl zeytin mahsulüne çok büyük zararlar veriyor. Bu sebeple bölgemizdeki zeytin üreticilerine, mutlaka kekik ekmelerini öneriyorum.

Zeytinler hangi ayda ilaçlanır?

Karakoşnile karşı kış ilaçlaması yapılabilir. Mart-Nisan aylarında yapılacak işler; budama, gübreleme, ilaçlama ve toprak işlemedir.

Zeytin ağacı sulama ister mi?

Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.