Kilam ve stran ne demek?

İçindekiler:

  1. Kilam ve stran ne demek?
  2. Dengbej hangi dilde?
  3. Dengbejlik geleneği nedir?
  4. Kürtçede Kılam ne demek?
  5. Dengbej nasıl ortaya çıktı?
  6. Ilk kürt kadın dengbej kimdir?
  7. Dengbej şakıro aslen nereli?
  8. Ünlü dengbêjler kimlerdir?
  9. Dengbej neden dinlenir?
  10. Kürt Dengbej Şakiro kimdir?
  11. Dengbejler kimlerdir?
  12. Dengbej Sebri kor nereli?

Kilam ve stran ne demek?

[3]Kilam, insanın acısını, ümidini, duygusunu kısacası insanın hayat döngüsünü sanatlı uzun manzum hikâyeleri halinde anlatan, uzun hava veya ağıt da denilebilecek bir türdür. Stran ise Kürtçe'de türkü demektir.

Dengbej hangi dilde?

Kürtçe (Kurmanci) dengbêj "şarkıcı" sözcüğünden alıntıdır. Kürtçe sözcük Kürtçe (Kurmanci) deng "ses" ve Kürtçe (Kurmanci) bêj "söyleyen, ses veren" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Kürtçe sözcük Kürtçe (Kurmanci) gotin, bêj- "söylemek" fiilinden türetilmiştir.

Dengbejlik geleneği nedir?

Yaygın olarak bilinenin aksine deng-bêj, 'ses' ve 'söyle' anlamlarından öte 'haber veren', 'haber eden' anlamına gelmektedir. Dengbêjlik dil aracılığıyla; tarihi, sosyal ve kültürel içeriğe sahip bir gelenektir. Bu manada 'dengbêj' vak'alardan ibaret bir tarihi bildirendir.

Kürtçede Kılam ne demek?

Kilam (Arapça'dan: kalām =söz, konuşma) Kurmanci ve Zazaca'da dengbej şiirine denilir. Kilam dengbej geleneğinin bir terimidir. Tıpkı Türkçe'deki türkü kelimesiyle aşıklık şiiri tanımlandığı gibi, Kürtçe'de kilam kavramı dengbejliğe özgü bir şiir türü için kulanılıyor. Kilamlar Kürt folklorünün ana temellerindendir.

Dengbej nasıl ortaya çıktı?

Dengbejlik geleneği, Kürt kültürünün en eski sözlü edebiyatıdır. Dengbejlik, ilk olarak serhat bölgesi dediğimiz, Ağrı ve diğer Doğu Anadolu illerinde ortaya çıkmıştır. ... Dengbejler, klam (türkü) dediğimiz eserleri, çıplak sesle seslendirirler. Bu eserleri dengbej kendisi üretir ve kendine has bir söyleyiş tarzı vardır.

Ilk kürt kadın dengbej kimdir?

Sûsika Simo (d. 19; Erivan), Sovyet Kürdü dengbêj. Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Kürtçe şarkılar besteleyen Simo sahneye çıkan ilk kadın dengbêj olarak kabul edilir.

Dengbej şakıro aslen nereli?

Şakiro
DoğumŞakir Deniz 1936 Ağrı
Ölüm1996 İzmir, Türkiye
Diğer ad(lar)ıKewê Ribat, Şahê Dengbêjan, Şakirê Mezin, Hespe Revan, Şakirê Bedih
Etnik kökenKürt
7 satır daha

Ünlü dengbêjler kimlerdir?

Şakıro. Kürdler arasında güzel sesinden dolayı 'Kewê Ribat' (Rabat Kekliği) ve 'Şahê Dengbêjan (Dengbejlerin şahı)' olarak anılan Şakiro (Şakir Deniz), kendisi gibi usta bir Dengbêj olan 'Resoyê Gopala'nın öğrencilerindendir. 'Şakirê Mezin' ya da 'Şakirê Bedih' adıyla da tanınır.

Dengbej neden dinlenir?

Dengbejlik aynı zamanda Kürt kültürünün önemli sembollerinden biridir. Toplumun yaşam biçimini anlatır. Bu coğrafyada yaşayan insanların yaşam biçimini, gelenek ve göreneklerini anlamak için dengbejleri dinlemek lazım. ... "Bir dengbej, aşk, göç, savaş, ölüm, yas, sevinç gibi bütün toplumsal olayları klam haline getirir.

Kürt Dengbej Şakiro kimdir?

Şakir Deniz ya da bilinen adıyla Dengbej Şakiro, 1936 yılında Ağrı'da doğdu. Kürtler arasında güzel sesinden dolayı 'Kewê Ribat' (Rabat Kekliği) ve 'Şahê Dengbêjan' (dengbejlerin şahı) olarak anılmaktadır. Şakiro (Şakir Deniz) kendisi gibi usta bir dengbêj olan 'Resoyê Gopala'nın öğrencilerindendir.

Dengbejler kimlerdir?

Dengbêj, Kürt sözlü edebiyatında kilam ve stran söyleyen sanatçıların adıdır. Dengbêj sözcüğünün kelime anlamı; deng 'ses', bêj 'söyle'dir. ... Dengbêjler genellikle köyden köye dolaşarak, hayatlarını söyledikleri destanlar, kılamlar, ilahiler ve hikayeler ile sürdürmektedirler.

Dengbej Sebri kor nereli?

1950 yılında Diyarbekir'in Silvan (Farqin) ilçesinde dünyaya geldi.