Bası yarası neden olur?

İçindekiler:

  1. Bası yarası neden olur?
  2. Dekübit ülseri nedir makale?
  3. Braden skalası ne demek?
  4. Makaslama etkisi nedir?

Bası yarası neden olur?

Yatağa ( ya da sandalyeye) bağımlı hastalarda, vücut ağırlığının oluşturduğu basınç nedeniyle yumuşak dokulara baskı olur. Kemik çıkıntı ile yatak arasında sıkışan bu dokuların dolaşımı bozulur ve nihayetinde dokularda hasar meydana gelir. Bu hasar belli bir seviyeye ulaştığında da yara açılır.

Dekübit ülseri nedir makale?

Dekübit (bası) ülserini; sıklıkla kemik çıkıntılarda basınç veya basınçla birlikte sürtünme ile oluşan deri ve/veya deri altında oluşan doku hasarıdır. Dekübit ülserleri geriatrik hastalarda sık gözlenmekte olup ciddi hastalığa hatta ölüme yol açabilmekte ve sağlık bakımında yüksek maliyetlere neden olmaktadır.

Braden skalası ne demek?

Ülkemizde yapılan birçok çalışmada, Braden risk değerlendirme ölçeği kullanılmıştır (3,18). Basınç yarası riski tanılamak için literatürde yer alan ilk ölçektir. Norton tarafından geliştirilmiştir. Hastanede yatan yaşlı hastaların sistematik olarak değerlendirilmesine dayanır.

Makaslama etkisi nedir?

Birbiri üzerinde hareket eden yüzeylerin ters yöndeki kuvvet etkileri “makaslayıcı” olarak tanımlanmaktadır. Makaslama kuvveti, kemik ve deri tabakalarının birbiri üzerinde ters yönde kaymasıdır. Aşırı nemli ortam, aşırı terleme, yara drenajı ve genellikle de üriner ve fekal inkontinans nemliliğe neden olmaktadır.