Doğrudan ve dolaylı alıntı nedir?

İçindekiler:

  1. Doğrudan ve dolaylı alıntı nedir?
  2. Doğrudan alıntı ne zaman yapılır?
  3. Dolaylı atıf nedir nasıl yapılır?
  4. Dolaylı gönderme nedir?
  5. Bir makaleden alıntı nasıl yapılır?

Doğrudan ve dolaylı alıntı nedir?

1) Doğrudan Alıntı: Bir yazarın ifadesini, hiçbir değişiklik yapmadan tırnak içinde vermektir. 2) Dolaylı Alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyerek, kendi cümlelerimizle, farklı bir şekilde ifade etmektir.

Doğrudan alıntı ne zaman yapılır?

Direkt alıntı, yazarın sözlerinin değişmesi durumunda verilmek istenen mesajın tamamen değişeceği durumlarda kullanılır.

Dolaylı atıf nedir nasıl yapılır?

Ana düşünceyi değiştirmeden yazarın kendi anlatımıyla yapılan bilgi aktarmalarına dolaylı alıntılama denir. Burada önemli olan alıntının, anlam kayması olmadan, makale ile serbestçe bütünleştirilmesidir. Dolaylı alıntıda alıntılanan fikir yazarın kendi cümlesiyle ifade edilmelidir.

Dolaylı gönderme nedir?

Dolaylı aktarma ise yararlanılan bilgi ve düşüncelerin kişiselleştirilerek aktarılmasını ifade eder. Alıntı yapılan cümle, aynı anlamı verecek şekilde değiştirilir fakat bilginin kime ait olduğu yazılır.

Bir makaleden alıntı nasıl yapılır?

Alıntılar peş peşe dizilmemeli, geçiş ifadeleri ve yorum sözleriyle birbirinden ayrılmalıdır. Alıntılanacak cümleler metninize katkıda bulunmalıdır. Çok uzun ve anlatım hataları içeren cümleleri olduğu gibi alıntılamak zorunda değilsiniz. Oluşturduğunuz metin açısından anlamlı kısımlarını ayırarak alıntılayabilirsiniz.