Namazgâh neye denir?

İçindekiler:

  1. Namazgâh neye denir?
  2. Namazgâh nedir tarih?
  3. Bursa namazgâh nedir?
  4. Sahra namazgahı nedir?
  5. Namazgah nedir Mimari?
  6. Namazgah hangi ilceye bagli?
  7. Camilerde namaz kılınan dahili kısma ne denir?
  8. Yolcuların gelip geçerken namaz kılmaları için yapılan mescitlere ne denir?
  9. Harîm i ne demek?
  10. Esatirul evvelin ne demektir?
  11. Cevfi Esatire ne demek?
  12. Yol boylarında yolcuların namaz kılmaları için yapılan mescitlere ne ad verilir?
  13. Camilerdeki asil ibadet Mekanina ne ad verili?
  14. Cami müştemilatı ne demektir?

Namazgâh neye denir?

(ﻧﻤﺎﺯﮔﺎﻩ) i. (Fars. nemāz ve yer bildiren -gāh ekiyle nemāz-gāh) Açık arâzide topluca namaz kılmak için hazırlanmış olan ve kıble yönünde mihrap yerine dikili bir taşı bulunan üstü açık meydan: Esnaf içtimâı müntic-i muvaffakiyet olmadığı takdirde yapılan bu içtimâ, câmi-i kebirde yâhut şehir kenarındaki namazgâhta ...

Namazgâh nedir tarih?

Namazgâh, açık havada namaz kılmak için düzenlenmiş ibadet mekanı. ... Osmanlılar zamanında yakınında cami veya mescid bulunmayan şehir dışındaki alanlarda, namaz kılmak için oluşturulan mekânlara namazgâh denildi.

Bursa namazgâh nedir?

Türkiye'nin en güzel, en önemli açık namazgahlarından biridir. Bayram, Cuma günleri ve sefere çıkılırken namaz kılmak, dua etmek amacı ile yapılmıştır. Mermer korkuluk ve duvar izleri belirgin olan Namazgahın iç ölçüleri 11,30 x 11,30 metredir.

Sahra namazgahı nedir?

Kubbet'üs-Sahra (geçmişte Ömer camii olarak bilinen yapı) (Arapça: قبة الصخرة, İbranice: כיפת הסלע‎, romanize: Kippat ha-Sela), Kudüs'ün Eski Şehrindeki Tapınak Dağı'nda bulunan bir ibadethanedir.

Namazgah nedir Mimari?

Sözlüklerde “namaz kılınan yer” anlamına gelen namazgâh, genellikle şehir yolları üzerinde, yaylalarda, meydanlarda inşa edilen dinî yapılar grubundandır. Bu eserlerde namaz kılınan bir alan, kıbleyi gösteren bir mihrap veya kıble taşı vardır. Yakınında abdest almayı sağlayan çeşme veya kuyu bulunur.

Namazgah hangi ilceye bagli?

Namazgah Cami Haritası Semt/Mahalle olarak Bulgurlu Mh. ve Üsküdar ilçesine bağlıdır. Namazgah Cami haritası Istanbul ili içinde nerede olduğu harita merkezinde gösterilmektedir. Namazgah Cami posta kodu 34696. Namazgah Cami GPS koordinatları 41° 1´ 23.6460" ve 29° 4´ 49.9692".

Camilerde namaz kılınan dahili kısma ne denir?

Mihrap (Arapça: محراب ), camide imamın namaz kıldırırken cemaatin önünde durduğu, kıble yönündeki duvarın ortasında bulunan oyuk ve girintili yer.

Yolcuların gelip geçerken namaz kılmaları için yapılan mescitlere ne denir?

Osmanlı sultanlarının inşa ettirdikleri camilere selatin camii denilmiştir. Yol boylarında, daha çok bir çeşme başında, yolcuların gelip geçerken namaz kılmaları için yapılan, üstü açık mescitler de namazgâh olarak isimlendirilmiştir.

Harîm i ne demek?

1. Yabancılara yasak olan, yabancılardan korunan mukaddes yer: Esrâr-ı mahrem edinecek kimse bulmadı / Zâtî harîm-i aşkta kendi ile söyleşir (Zâtî).

Esatirul evvelin ne demektir?

Müfessirlerin çoğu esâtîrü'l-evvelîne "önceki milletlere ait rivayetler" anlamını vermiş ve bunlara kahramanlık hikâyeleriyle tarihî kıssaların dahil olduğunu belirtmişse de esasen esâtîr daha çok putperest kavimlerin tanrılarına ilişkin efsaneleri ifade eder.

Cevfi Esatire ne demek?

Boşluk, iç boşluğu: “Cevf-i mîde.” “Cevf-i sadrî.” Ey cevf-i esâtîre düşen hâtıra: Nâmûs / Ey kıble-i ikbâle çıkan yol: Râh-ı pâ-bûs (Tevfik Fikret).

Yol boylarında yolcuların namaz kılmaları için yapılan mescitlere ne ad verilir?

Osmanlı sultanlarının inşa ettirdikleri camilere selatin camii denilmiştir. Yol boylarında, daha çok bir çeşme başında, yolcuların gelip geçerken namaz kılmaları için yapılan, üstü açık mescitler de namazgâh olarak isimlendirilmiştir.

Camilerdeki asil ibadet Mekanina ne ad verili?

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camîlere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekânlara ise mescit denir. Kur'an'da ibadethane adı olarak camî terimi geçmez, ancak "secde yapılan yer" anlamındaki mescit kavramı kullanılır.

Cami müştemilatı ne demektir?

Müştemilat, binaların dışına yapılan küçük bölümlerdir. Farklı ihtiyaçlara göre tasarlanıp inşa edilebilir. Kelime anlamı eklenti olan müştemilat; bir yapıya eklenen, yapının dışında ayrı bir işlev göstermesi için oluşturulan daha küçük yapı ya da bölümlerdir.