Belirsiz süreli iş sözleşmesi feshi nedir?

İçindekiler:

  1. Belirsiz süreli iş sözleşmesi feshi nedir?
  2. 1 yıllık bir çalışan için sözleşmesinin feshedilmesi söz konusu olduğunda fesih kararını ne kadar süre önce tarafların birbirine bildirmesi gerekir?
  3. 16 aydır devam eden belirsiz süreli iş sözleşmesinde taraflar sözleşmeyi feshetmek isterse karşı tarafa ne kadar süre önceden fesih ihbarında bulunmalıdır?
  4. Belirsiz süreli iş sözleşmesi nasıl sona erer?
  5. Fesih beyanının karşı tarafa ulaşması gerekir mi?
  6. 6 hafta ihbar süresi kaç gündür?

Belirsiz süreli iş sözleşmesi feshi nedir?

Belirsiz süreli iş akdi ile çalışan işçinin akdi, işçinin yazılı savunması alınmaksızın işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. İş Akdinin İş Kanunu 25/II maddesine göre feshi halinde ise, işçinin savunmasının alınmasına gerek yoktur.

1 yıllık bir çalışan için sözleşmesinin feshedilmesi söz konusu olduğunda fesih kararını ne kadar süre önce tarafların birbirine bildirmesi gerekir?

**Feshin Yapılması Süresi Haklı fesih nedenini öğrenen tarafın, öğrendiği günden başlayarak 6 iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra bu hak kullanılamaz. İşçinin olayda maddi çıkar sağlaması durumunda 1 yıllık süre uygulanmaz.

16 aydır devam eden belirsiz süreli iş sözleşmesinde taraflar sözleşmeyi feshetmek isterse karşı tarafa ne kadar süre önceden fesih ihbarında bulunmalıdır?

İş kanununa göre belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. 4857 sayılı İş Kanunu'da fesih süresi 6 gün olarak bildirilmiştir.

Belirsiz süreli iş sözleşmesi nasıl sona erer?

Belirli süreli iş sözleşmesi kural olarak herhangi bir fesih beyanına gerek kalmaksızın, kararlaştırılan sürenin sonunda kendiliğinden sona ermekte iken, belirsiz süreli sözleşmelerde sözleşmenin sona ermesi için bir fesih beyanına gerek bulunmaktadır.

Fesih beyanının karşı tarafa ulaşması gerekir mi?

Fesih bildirimi, karşı tarafa yönelmiş tek taraflı bir beyandır (Günay,s. 199; Köseoğlu, s. 60).Bu bildirimin hukuki sonuç doğurması için karşı tarafa ulaşması yeterlidir. Dolayısıyla karşı tarafın kabulune ihtiyaç yoktur (Narmanlıoğlu,s. 351; Çelik, s. 198).

6 hafta ihbar süresi kaç gündür?

Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)