Göktürk Yazıtları Türkçenin hangi dönemine aittir?

İçindekiler:

  1. Göktürk Yazıtları Türkçenin hangi dönemine aittir?
  2. Göktürk Yazıtları ne zaman yazıldı?
  3. Çoyren yazıtları hangi döneme aittir?
  4. Üstte gök çökmedikçe altta yer delinmedikçe hangi yazıt?
  5. Kültigin anıtı nerede?

Göktürk Yazıtları Türkçenin hangi dönemine aittir?

Cevap: Köktürklerden kalan bu yazıtlar arasında yazılış tarihleri en kesin olanlar ve doğrudan doğruya Türk dili ve tarihi için kaynaklık edenler, 8. yüzyıla ait Orhun Abideleri ya da Köktürk abideleri olarak bilinen Költügin (732), Bilge Kağan (735) ve Tonyukuk (720-725?) yazıtlarıdır.

Göktürk Yazıtları ne zaman yazıldı?

Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan'da Orhun Vadisi'nde bulunmuşlardır. Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı'na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.

Çoyren yazıtları hangi döneme aittir?

682-691 yılları arasına ait olduğu düşünülür. Kimi görüşlere göre Çoyr yazıtı, Türkler'e ait en eski Türkçe metinler olarak kabul edilen Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtlarından daha eski olup; Türkçenin tarihlendirilen en eski yazıtıdır.

Üstte gök çökmedikçe altta yer delinmedikçe hangi yazıt?

Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe senin devletini kim yıkabilir? Milattan sonra 8. yüzyılda yazılan Orhun kitabeleri, taşa yazılan bir yazı olmasının ötesinde bir milletin ruhuna ve kalbine yazılan köklü bir deneyim ve birikimin de adıdır.

Kültigin anıtı nerede?

Türkologların Orhun Yazıtları olarak adlandırdıkları yazıtlardan biri olan Kültigin Yazıtı, Türk dilinin en eski yazıtlarındandır. Moğolistan'da eski Moğol başşehri Karakorum'un 32 km. güneyinde, eski Uygur başkenti Karabalasagun'un 28 km. güneybatısındadır. Boz bir granit kaya üzerinde duran dört yüzlü bir yazıttır.