Genişletici para politikası neyi hedefler?

İçindekiler:

  1. Genişletici para politikası neyi hedefler?
  2. Selektif para politikası nedir?
  3. Merkez Bankası para politikası nedir?
  4. Reeskont politikası ne demek?
  5. Türkiye'nin para politikası nedir?
  6. Bankaların topladığı mevduatların bir kısmını Merkez Bankası'nda tutmasına ne denir?
  7. Para politikasının temel amaçları nelerdir?
  8. Genişletici para politikası ne demek?
  9. IS eğrisi ile para politikasının etkinliği arasında nasıl bir ilişki vardır?
  10. Ülkemizde para politikası hangi kurum tarafından uygulanır?

Genişletici para politikası neyi hedefler?

Genişletici para politikası genellikle, ekonomideki durgunluk (resesyon) dönemlerinde ortaya çıkan işsizliği (para arzının artması sonucunda artan para miktarının, "paranın fiyatı" olan faizi düşüreceği varsayımından hareketle) yenmek amacıyla uygulanırken; daraltıcı para politikası, enflasyon oranını (para arzındaki ...

Selektif para politikası nedir?

SELEKTİF KREDİ POLİTİKASI: Para politikasıı yürüten organların istedikleri ekonomik amaçlara ulaşabilmek için para ve kredinin sektörler arasında hangi oranlarda dağılacağı konusundaki öncelikleri saptar.

Merkez Bankası para politikası nedir?

Para politikası; ekonomik büyüme, istihdam artışı ve fiyat istikrarı gibi hedeflere ulaşabilmek için paranın elde edilebilirliğini ve maliyetini etkilemeye yönelik olarak alınan kararları ifade etmektedir. ... Ülkemizde Merkez Bankasının temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğu TCMB Kanunu ile hükme bağlanmıştır.

Reeskont politikası ne demek?

(1) Reeskont politikası: Bankaların iskonto yoluyla aldıkları kâğıtları tekrar iskonto ettirerek (reeskont) Merkez Bankası'na satıp karşılığında para almaları uygulamasıdır. ... Vadeye kalan süre azaldığı için bankanın bu kağıdı Merkez Bankasına aldığı bedelden daha yüksek bir bedele satması mümkündür.

Türkiye'nin para politikası nedir?

Para politikası; ekonomik büyüme, istihdam artışı ve fiyat istikrarı gibi hedeflere ulaşabilmek için paranın elde edilebilirliğini ve maliyetini etkilemeye yönelik olarak alınan kararları ifade etmektedir. ... Ülkemizde Merkez Bankasının temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğu TCMB Kanunu ile hükme bağlanmıştır.

Bankaların topladığı mevduatların bir kısmını Merkez Bankası'nda tutmasına ne denir?

Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır.

Para politikasının temel amaçları nelerdir?

Para politikasının amacı, para arzını belirleyerek fiyat istikrarını, toplam talebi, faiz oranını, millî geliri, istihdam düzeyi ile ödemeler bilançosu dengesini etkilemektir.

Genişletici para politikası ne demek?

Merkez Bankası'nın piyasadan tahvil satın alıp karşılığında piyasaya para vererek, nominal para stokunu arttırmasına genişletici para politikası denir. Merkez Bankası bu yolla faizi düşürerek, yatırım harcamalarını tetikleyip toplam talebi ve bu yolla gelir düzeyini arttıracak ve işsizliği azaltacaktır.

IS eğrisi ile para politikasının etkinliği arasında nasıl bir ilişki vardır?

6.1.1. IS eğrisi, planlanan harcamaları gelire eşitleyen üretim düzeyi ve faiz oranı bileşimlerini gösterir. ... Spekülasyon güdüsüyle para talebi faize karşı duyarsız, yatırım talebinin faiz esnekliği sonsuz (IS eğrisi yatay, gelir artışına rağmen faiz oranı artmamakta) ise; para politikası etkindir.

Ülkemizde para politikası hangi kurum tarafından uygulanır?

Merkez Bankası, banknot miktarını düzenleme, faiz ve iskonto oranlarını saptama, para piyasasını denetleme ve paranın kârlılığını hazine ve hükümetle birlikte sağlama gibi işlevleri üstlenmiştir (Kepenek ve Yentürk, 1994:31).