Türkçede ünsüz uyumu var mı?

İçindekiler:

  1. Türkçede ünsüz uyumu var mı?
  2. O art mı ön mü?
  3. Sert ve yumuşak ünsüzler nedir?
  4. Fıstıkçı ŞaHaP neyin kodlaması?
  5. Sert ünsüz benzeşmesi nedir?

Türkçede ünsüz uyumu var mı?

Kelimeler arasında ünsüz uyumu aranmaz. ... Türkçe veya yabancı bir kelimenin sonunda f, h, s, ç, ş, p, t, k ünsüzleri bulunuyor ve bu kelimelere, sert şekli de olan yumuşak bir ünsüzle (b, c, d, g) başlayan ek getiriliyorsa, ekin başındaki yumuşak ünsüz, kelime sonundaki sert ünsüzün etkisiyle sertleşir.

O art mı ön mü?

Yanlış olarak “kalın” ve “ince” olarak tanımlanan ve ağız boşluğunun gerisinde ya da ilerisinde oluşan ünlülere dil biliminde “art” ve “ön” ünlüler denmektedir. Boşluğun geri kısmında ortaya çıkan “art ünlüler” /a/, /ı/, /o/, /u/; ileri kısmında oluşan “ön ünlüler” ise /e/, /i/, /ö/ ve /ü/dür.

Sert ve yumuşak ünsüzler nedir?

Sert ünsüz harfler ve yumuşak ünsüzleri yazalım.

  • Sert Ünsüz Harfler: f, s, t, k, ç, ş, h, p (FıSTıKÇı ŞaHaP olarak ezberleyebilirsiniz.)
  • Yumuşak Ünsüz Harfler: b, c, d, g, ğ, j, l, m, n, r, v, y, z.

Fıstıkçı ŞaHaP neyin kodlaması?

Fıstıkçı şahap, Türkçedeki sert sessizleri hatırlamak için kullanılan bir söz öbeğidir. Türkçe'de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t'ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.

Sert ünsüz benzeşmesi nedir?

SERT SESSİZLERİN BENZEŞMESİ: Türkçe'de " p, ç, t, k, s, ş, h, f " harfleri ile biten sözcüklerden sonra, " c, d, g " harfleri ile başlayan ekler gelirse; ekin ilk harfi " ç, t, k " olur. Bu kurala yumuşak sessizlerin sertleşmesi, kısaca benzeşme denir.