Hoşça bak zatına ne demek?

İçindekiler:

  1. Hoşça bak zatına ne demek?
  2. Hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen sözleri?
  3. Zübde-i âlem ne demek?
  4. Hoşça bak zatına kim zübde i alemsin sen manası?
  5. Arapça zat ne demek?
  6. AYS ne demek?
  7. AYS ne demek Osmanlıca?
  8. Ayş Arapça ne demek?

Hoşça bak zatına ne demek?

"kendine iyi bak çünkü alemin özüsün sen" anlamına gelir.

Hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen sözleri?

“Ey insanevladı! Kendine saygıyla/hürmetle yaklaş; çünkü sen kâinatta yaratılmışların özü/göz bebeği olan insansın.” “Hoşca bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen. ... Kendine bir hoşça bak, alemin özüsün sen, varlıkların gözbebeği olan insansın sen.

Zübde-i âlem ne demek?

(ﺍﻛﻮﺍﻥ) i. (Ar. kevn “varlık”ın çoğul şekli ekvān) Varlıklar, âlemler: Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen / Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen (Şeyh Gālib).

Hoşça bak zatına kim zübde i alemsin sen manası?

Zaten kainatın varlık sebebi de insandır. Bu kavramla ilgili en dikkate değer beyit, Şeyh Galib'in "müsemmen" (sekizleme) yaptığı beyittir. Beytin kısa anlamı : "Kendine güzelce bak ki, âlemin özü sensin. Sen varlığın gözünün bebeği olan âdemsin."

Arapça zat ne demek?

zat : - Kimse, kişi.

AYS ne demek?

2. Hayâtın zevkini çıkarma, yiyip içme, zevk u safâ: Safâ-yı ayş ile handân idim ben / Karîn-i sohbet-i cânân idim ben (Şemseddin Sivâsî).

AYS ne demek Osmanlıca?

AYŞ – IYŞ – ÎŞ hepsi bî-eser (Recâîzâde M. Ekrem). 2. Hayâtın zevkini çıkarma, yiyip içme, zevk u safâ: Safâ-yı ayş ile handân idim ben / Karîn-i sohbet-i cânân idim ben (Şemseddin Sivâsî).

Ayş Arapça ne demek?

Ayşe, peygamberin vefatından sonra da İslam siyasetinde ve dinin yayılımında büyük rol oynamış bir isim. Kimi kaynaklarda “Aişe”, İngilizcede ise “Aisha” olarak yazılan bu isim, Arapçada “yaşama, geçinme” anlamına gelen “ˁyş ” kökünden geliyor. Yani “Ayşe”, “yaşayan, iyi ve rahat yaşam süren” kadın kişi oluyor.