Derkenar yazısı ne demek?

İçindekiler:

  1. Derkenar yazısı ne demek?
  2. Derkenar neden alınır?
  3. Mehil vesikası ne demektir?
  4. Mehil vesikası kaç gün?
  5. Mehil vesikası nedir nasıl alınır?
  6. Arapça Şukka ne demek?
  7. Zeyl olmak ne demek?

Derkenar yazısı ne demek?

Farsça olan der-kenâr sözlükte "kenara veya alta yazılmış yazı, not, esas metne göre çıkma" anlamına gelir. ... Öte yandan XIX. yüzyılda sadâret yazışmalarında verilen bir emri veya alınan bir kararı tamamlayıcı mahiyette olmak üzere ayrı bir kâğıda yazılan yazı da "kenar" olarak adlandırılmıştır.

Derkenar neden alınır?

İcranın geri bırakılması, ilamlı takibin borçluya tebliğ edilmesi ile başlayan bir prosedürdür. Tebliğden sonra, ilk olarak borçlu tarafından icraya konu dava dosyasının tehir-i icra talepli olarak istinaf veya temyiz edildiğine dair ilk derece mahkemesinden bir “derkenaralınır.

Mehil vesikası ne demektir?

Mehil vesikası icranın geri bırakılması kararı getirmek üzere alınan süreyi gösteren belgedir. Borçlunun teminatı uygun olursa icra müdürlüğüne başvurarak icranın geri bırakılması kararını Yargıtay'dan getirmek üzere altmış günlük mehil vesikası alacaktır.

Mehil vesikası kaç gün?

Daha sonra icra müdürlüğü borçluya mehil vesikası verir. Uygulamada mehil vesikası genel olarak 60 gün için verilmektedir. Ancak talep haklı görüldüğü takdirde icra müdürlüğü tarafından borçluya bir defaya mahsus olarak 30 günlük ek süre de verilebilir. Borçlu taraf ek mehil vesikasını da temyiz merciine sunmalıdır.

Mehil vesikası nedir nasıl alınır?

Mehil vesikası İcra Müdürlüklerinden alınır ve bu belge yine İcra Müdürlüklerine sunulur. İcra sürecinde alınacak her karar bu belgeye bağlıdır. Bu nedenle bu belgeyle ilgili hata yapılmaması gerekir. Mehil vesikası mahkemelere ve Yargıtay'a da iletilmektedir.

Arapça Şukka ne demek?

Parça. Kâğıt veya kumaş parçası.

Zeyl olmak ne demek?

Eski dilde etek anlamına gelen zeyil sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Kelimenin ''zeyl'' şeklinde kullanımı da yaygındır. Genellikle bir kitabın sonuna yazılan ek kısımları tanımlamak için kullanılır. Dipnot, açıklama ve izahat anlamlarına gelen kelime, resmi sözleşmelerde de geçer.