Hukukta tefrik etmek ne demek?

İçindekiler:

  1. Hukukta tefrik etmek ne demek?
  2. Tefrik etmek ne demek TDK?
  3. Tefrik neden yapılır?
  4. Tefrik kararı temyiz edilebilir mi?
  5. Birleştirme kararı nedir?
  6. Birleştirme kararı temyiz edilebilir mi?
  7. Davaların ayrılması hangi kanunla düzenlenmiştir?
  8. Birleştirme kararı nasıl verilir?

Hukukta tefrik etmek ne demek?

Hukuki anlamda kullanıldığında ise davaların ayrılması ya da davalarla ilgili işlemlere ayrı şekilde devam edilmesi anlamlarına gelir. Tefrik aynı zamanda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda da yer alır.

Tefrik etmek ne demek TDK?

Tefrik, temelde parçalara bölmek ya da ayırmak anlamı taşımaktadır.

Tefrik neden yapılır?

Tefrik, emlak terminolojisinde ise apartmanlara ait olan arsa tapularının kat mülkiyetine dönüştürülmesini ifade eder. Son yıllarda sıkça karşımıza çıkan bu uygulama, apartman kat maliklerinin hisseleri oranında tapularını almalarını sağlar. Tefrik, kanunen koruyucu ve kişilerin yararına olan bir işlemdir.

Tefrik kararı temyiz edilebilir mi?

HMK'nın 427. maddesinde temyizi kabil kararlar sayılmış olup nihai kararların temyiz edilebileceği belirtilmiştir. Davaların ayrılması (tefrik) kararı nihai kararlardan olmadığından bu aşamada temyizi mümkün değildir.

Birleştirme kararı nedir?

İçtihadı birleştirme kararları, Resmi'de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.

Birleştirme kararı temyiz edilebilir mi?

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 166/1. maddesi çerçevesinde verilen birleştirme kararlarının Hukuk Muhakemeleri Kanununun 168. maddesi gereğince hükümle birlikte temyiz edilebileceğinden temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir.

Davaların ayrılması hangi kanunla düzenlenmiştir?

HMK Madde 167 Gerekçesi “Davaların ayrılması” başlığını taşıyan bu maddede 1086 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi metnine bağlı kalınmış olup, davaların ayrılmasına karar verilmesi hâlinde mahkeme, davaları başka bir mahkemeye göndermeyip, bizzat bakmaya devam edecektir.

Birleştirme kararı nasıl verilir?

Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir.