Aksaray'ın en büyük ilçesi hangisi?

İçindekiler:

  1. Aksaray'ın en büyük ilçesi hangisi?
  2. Aksaray sene kaçta il oldu?
  3. Aksaray neden ilçe oldu?
  4. Aksaray Ne zaman belediye oldu?
  5. Niğde il olmadan önce hangi ile bağlıydı?
  6. Aksaray şehrinin adı nereden gelmiştir?

Aksaray'ın en büyük ilçesi hangisi?

Şehrin; Aksaray merkez ilçe başta olmak üzere Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sarıyahşi ve Sultanhanı ilçeleri bulunuyor. Aksaray merkez ilçe; 3.935 km2'lik alanıyla Aksaray'ın en büyük ilçesidir.

Aksaray sene kaçta il oldu?

1933 yılına kadar 13 yıl vilayetlik yaptıktan sonra vilayetliği lağvedilmiştir. 20.3.1933 tarihinde 2197 sayılı kanunun 3. maddesi ile Niğde'ye ilçe olarak bağlanmıştır. 1989 yılının 15 Haziran gününe kadar 56 yıl kaza olarak kalmış olan Aksaray, bu tarihte eski hakkı iade edilmek suretiyle tekrar vilayet olmuştur.

Aksaray neden ilçe oldu?

Belediye Başkanı Nevzat Palta ise Aksaray'ın uzun yıllar Niğde'ye bağlı bir ilçe olarak kalmasından dolayı bir alışkanlık oluştuğu için ilçe olarak tanındığını söyledi.

Aksaray Ne zaman belediye oldu?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Altınsoy'un da destekleriyle Millet Meclisinde görüşülen ve kabul edilen tasarı 15.06.1989 gün ve 3578 sayı ile kanunlaşmış ve Aksaray 56 yıl sonra tekrar özlemine kavuşmuştur.

Niğde il olmadan önce hangi ile bağlıydı?

Nevşehir ilçesi 1954'te il olarak Niğde'den ayrılmıştır. Aksaray ilçesi 15.06.1989 gün ve 3578 sayılı kanun ile Niğde'den ayrılarak il statüsü kazanmıştır. Aynı kanunla Çiftlik ve Altunhisar bucakları da ilçe statüsü alarak Niğde iline bağlanmıştır.

Aksaray şehrinin adı nereden gelmiştir?

Aksaray'ın adının ilk olarak eski Hitit metinlerinde geçen “Nenessa (Nenossos) olduğu sanılmaktadır. M.Ö. 1. bin yılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum - Şinukhtu olarak anılan Aksaray, Hellenistik dönemde Kapadokya Krallığına bağlanmış ve Garsaura olan ismi Arkhelais olmuştur.