Dinde biat etmek ne demek?

İçindekiler:

  1. Dinde biat etmek ne demek?
  2. Biat uygulaması nedir?
  3. İtaat kelimesinin anlamı nedir?
  4. Peygamberimiz nasıl biat aldı?

Dinde biat etmek ne demek?

Bi'at (Arapça: بَيْعَة), Kur'an'da anlatılan ve Peygamber'e bağlılık sözü verme, bağlılık yemini yapmak gibi anlamlara gelmektedir. Bey'at kelimesi Arap dilinde satmak ve satın almak manalarında kullanılan bey' kelimesiyle aynı kökten gelmektedir.

Biat uygulaması nedir?

Birinci anlamı "Bir kimsenin egemenliğini tanıma." anlamına gelirken diğer anlamı da "Osmanlı Devleti'nde padişah öldüğünde tahta geçecek oğlunun devlet yönetimindeki etkili gruplarca kabul edilip onaylanması." manasına gelmektedir. TDK'ya göre biat 1. anlamı : Bir kimsenin egemenliğini tanıma.

İtaat kelimesinin anlamı nedir?

İtaat, prensip olarak emir veyâ yasaklara uymaktır. İtaat, bir otoritenin isteklerine boyun eğmek, bir emire uymak, bir talebi yerine getirmek veya yasaklanan bir şeyi terk etmektir. Otorite, genelde bir kişi veyâ birlik olursa da iknâ eden bir ide, bir tanrı veyâ kişinin vicdânı olabilir.

Peygamberimiz nasıl biat aldı?

Peygamber, Medine'ye geldiğinde Ensâr kadınlarını bir evde toplamış, onlardan biat alması için Hz. Ömer'i görevlendirmiştir. Bir rivayette Ömer, kapının ardından ellerini içeriye uzatmış, kadınlar da içeriden ellerini uzatıp bir çeşit tokalaşarak Peygamber adına Ömer'e biat etmişler (Câmi'u'l-beyân: 81).