Irtihal etmek ne demek?

İçindekiler:

  1. Irtihal etmek ne demek?
  2. Ebediyete irtihal nedir?
  3. TDK intikal ne demek?
  4. Irtikap manası nedir?
  5. Intihal suçu nedir?
  6. Irtihal hangi dil?
  7. Hukukta irtikap ne demek?
  8. Islamda irtikap ne demek?
  9. İntihal nedir örnekler?
  10. Irtihal Arapça mı?
  11. Dar i beka irtihal ne demek?

Irtihal etmek ne demek?

1. Göçme, göç etme. 2. Dünyâdan âhirete göçme, ölme: Pederin kırk altı yaşında olduğu halde irtihâlinde ben tahmîmen sekiz yaşında idim (Muallim Nâci).

Ebediyete irtihal nedir?

Eskiden "vefat etti" anlamında kullanılırdı. Biri ölünce "irtihâl-i dâr-ı bekā eyledi" derlerdi. Ebediyet yurdu olan âhirete yöneldi.

TDK intikal ne demek?

İntikal etmek kelime grubu TDK üzerinden ele alındığı zaman, 'bir yerden başka bir yere geçmek, geçiş tamamlamak' olarak tanımlanmaktadır.

Irtikap manası nedir?

Türk Dil Kurumu tarafından irtikap; kötü iş yapmak, yalan söylemek ya da hile yapmak olarak tanımlanmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 250. maddesinin ilk fıkrası uyarınca görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanması veya bu yolda vaatte bulunulması için bir .. ...

Intihal suçu nedir?

İntihal (TDK: aşırma), bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır.

Irtihal hangi dil?

Arapça rḥl kökünden gelen irtiḥāl إرتحال "1. yolculuğa çıkma, 2. ölme" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça raḥala رحل "göçtü, yola çıktı" fiilinin iftiˁāl vezni (VIII) masdarıdır. rahle maddesine bakınız.

Hukukta irtikap ne demek?

İrtikap Suçu Nedir? (TCK md.250) İrtikap suçu, kamu görevlisinin (memur, bilirkişi vb.), icra ettiği kamu görevinin kendisine sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak, muhatap olduğu kişilerden yarar sağlamaya veya bu kişileri yarar sağlama yönünde vaatte bulunmaya yönlendirmesi ile oluşur.

Islamda irtikap ne demek?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan irtikap sözcüğü, ''ruküp'' kelimesinden türetilmiştir. Kelimenin ilk anlamı, kötülük yapmaktır. ... İrtikap suçunda ise, suçu işleyen kişi, karşı tarafın zor durumundan faydalandığı için daha üstün konumdadır.

İntihal nedir örnekler?

İntihal, başkasının çalışmalarını veya fikirlerini uygun bir kredi atfetmeden kullanmak ve işi veya fikirleri kendinizinmiş gibi sunmaktır. ... Bazı intihal örnekleri şunlardır: Size ait olmayan fikirleri 'kredilendirmek' için yanlış alıntılar oluşturmak.

Irtihal Arapça mı?

Arapça rḥl kökünden gelen irtiḥāl إرتحال "1. yolculuğa çıkma, 2. ölme" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça raḥala رحل "göçtü, yola çıktı" fiilinin iftiˁāl vezni (VIII) masdarıdır. rahle maddesine bakınız.

Dar i beka irtihal ne demek?

darı bekaya irtihal etmek: Eski Türkçede ölmek, ahirete göçmek, vefat etmek.