Divan edebiyatında girizgah nedir?

İçindekiler:

  1. Divan edebiyatında girizgah nedir?
  2. Girizgah bölümü nasıl anlaşılır?
  3. Kıstas saymak ne demek?
  4. Su Kasidesi hangi kaside türüdür?
  5. Divan edebiyatı geleneği nedir?

Divan edebiyatında girizgah nedir?

Divan edebiyatında kaside için kullanılan terimlerden birisidir. Farsça kökenli bir kelime olan Kelimenin sözlüklerdeki anlamı: . ... Girizgâh, kasidelerde kelime anlamı ile de alakalı olarak Kasidenin ilk bölümü ile asıl ve üçüncü bölümü arasındaki söz düşürme bölümüne denir.

Girizgah bölümü nasıl anlaşılır?

Girizgâh: Asıl konuya giriş yapmak üzere düzenlenmiş en fazla iki beyitlik bölümdür. Medhiye: Kasidenin sunulduğu kişinin, yani padişahın veya bir devlet büyüğünün övüldüğü bölümdür. Bu bölümde abartılı ve sanatlı bir övgü vardır. Tegazzül: Şair, genellikle medhiyeden sonra arada bir gazel söyler.

Kıstas saymak ne demek?

1. Bir yargıya varmak veya değer vermek için başvurulan ilke, kıstas, mısdak, kriter: “Geç kalmış bile olsak biz Batı'ya, Batı'nın uygarlık ölçü ve ölçütlerine çoktan uymuşuz.” -T.

Su Kasidesi hangi kaside türüdür?

Su Kasidesi Fuzûlî'nin kasidelerinden biridir. Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.

Divan edebiyatı geleneği nedir?

Divan edebiyatı, saray ve çevresinde gelişen ve aydın zümreye hitap eden bir edebiyattır. “Klasik Türk Edebiyatı” ismiyle de anılır. Bu döneme ait şairlerin, şiirlerini topladıkları “divan” adı verilen birer defterleri vardır. Her şairin bir divanı olduğu için, divan edebiyatı ifadesi daha yaygındır.