İstihsan ne demek hukuk?

İçindekiler:

  1. İstihsan ne demek hukuk?
  2. İstihsan yöntemi nedir?
  3. Istishab nedir dini?
  4. Hanefilerin istihsan deliline kim karşı çıkmıştır?
  5. Istihsan ne demek Diyanet?
  6. Müstakil içtihat nedir?
  7. Istishap konusu nedir?
  8. Hangisi icma ile gerçekleşmiştir?
  9. Istihsan konusu nedir?
  10. Akli deliller neler?

İstihsan ne demek hukuk?

İstihsân (Arapça: استحسان), bir İslam hukuku terimi. Sözlükte "bir şeyi güzel saymak" anlamına gelen istihsânın İslam hukukunda iki kullanımı vardır. ... Bu açıdan tanımı "Bir kıyas'dan, ondan daha kuvvetli bir kıyasa dönmektir", ki buna göre her hafi kıyas istihsân fakat her istihsan hafi kıyas değildir.

İstihsan yöntemi nedir?

Genel olarak “daha güçlü bir delil sebebiyle meselenin benzerlerine verilen hükümden vazgeçip başka bir hükme yönelme” şeklinde tarif edilen istihsan mezheplerin oluşmaya başladığı hicri II. asırdan itibaren mahiyeti ve istidlal yöntemi olup olmaması bakımından tartışıla gelmiştir.

Istishab nedir dini?

İstishâb (Arapça: اﻹﺳﺘﺼﺤﺎب), bir İslam hukuku terimi. İstishab kısaca; geçmişte sabit olan bir hükmün, sonradan değiştiği bilinmiyorsa ve/veya değiştiğine dair bir delil bulunmuyorsa, aynı kalmasına hükmetmektir. Örneğin, tersi bir haber gelinceye kadar bir çiftin evliliklerinin devam ediyor kabul edilmesi gibi.

Hanefilerin istihsan deliline kim karşı çıkmıştır?

İbn Hazm'ın Hanefîler'den Ebû Ca'fer et-Tahâvî'nin istihsana karşı olduğuna dair rivayetini de bu bağlamda değerlendirmek gerekir.

Istihsan ne demek Diyanet?

Fıkıh usulünde müctehidin bir meselede icmâ, zaruret, örf, maslahat, gizli kıyas gibi özel ve daha kuvvetli görünen bir delile dayanarak o meselenin benzerlerinde izlenen genel kuraldan ve ilk hatıra gelen çözümden vazgeçmesi ve hukukun amacına daha uygun bulduğu başka bir hüküm vermesi şeklinde özetlenebilen yöntemin ...

Müstakil içtihat nedir?

Müstakil müçtehit: Mezhep sahibi müçtehitlerdir. Müntesip müçtehit: Bir mezhebin usulünü benimseyen müçtehitler. ... Mezhepte müçtehit: Bu, mensubu bulunduğu mezhep dairesinde içtihat eden fakih bir kişidir. Bunlara ashâb-ı vücûh, muharric, ashab-ı tahric de denir.

Istishap konusu nedir?

Sözlükte "kısa süreli olmayan beraberlik, bir arada bulunma" anlamındaki sohbet kökünden türeyen ve "beraberliği istemek, birlikte olmayı devam ettirmek mânasına gelen istishâb, fıkıh usulünde şer'î hükmü belirlemenin yanında bu hükümlerin uygulanmasına ilişkin rolleri olan belli başlı şer'î delillerden biridir.

Hangisi icma ile gerçekleşmiştir?

İcma Muhammed (s.a.v.)'in ümmetinden olan ve hadisler ile Kuran'da kapalı anlamı ola bazı hükümleri açığa çıkarmak için emek veren müctehidlerin Hz. Muhammed (s.a.v.) 'in vefat etmesinin ardından, herhangi bir dönemde bir mesele üzerinde edilen fikir birliği anlamına gelir.

Istihsan konusu nedir?

Sözlükte "kısa süreli olmayan beraberlik, bir arada bulunma" anlamındaki sohbet kökünden türeyen ve "beraberliği istemek, birlikte olmayı devam ettirmek mânasına gelen istishâb, fıkıh usulünde şer'î hükmü belirlemenin yanında bu hükümlerin uygulanmasına ilişkin rolleri olan belli başlı şer'î delillerden biridir.

Akli deliller neler?

Aklî Delil. Bütün öncülleri akla dayanan delildir. Mantıkçılar, öncülleri kesin bilgilerden oluşan aklî delillere burhan, meşhûrât veya müsellemâttan oluşanlara cedel, zanniyyât veya makbûlâttan oluşanlara hatâbe, vehmiyyâttan oluşanlara da safsata veya mugalata adını verirler (bk.