Felsefede kutsal nedir?

İçindekiler:

  1. Felsefede kutsal nedir?
  2. Profan dünya nedir?
  3. Bir dinin kutsal şeyler yani ayrı tutulan ve yasak kabul edilen şeylerle ilgili inanç ve pratikler den ibaret birleşik bir sistem olarak tanımlayan kimdir?
  4. Inanç ne ad verilir?
  5. Kutsal dışı nedir?

Felsefede kutsal nedir?

Kutsal, güçlü bir dinî saygı uyandıran veya uyandırması gereken kabul görmüş; bozulmaması, dokunulmaması gereken, üstüne titrenilen değerlerdir. Kutsal, felsefe de Tanrı'ya adanmış olan, tanrısal olandır. Kişilerin manevi yönden değer verdiği, koruduğu; dinî görüş ve inançlardan oluşmaktadır.

Profan dünya nedir?

3. nesneler, dünya ve daha genelde evren içerisinde yer alan her şey için kutsal olan ve olmayan şeklinde yapılan ayrımda, kutsal olmayana ait olan; gündelik rasyonelleştirilmiş pratiğin dışında sembolik bir anlamı olmayan.

Bir dinin kutsal şeyler yani ayrı tutulan ve yasak kabul edilen şeylerle ilgili inanç ve pratikler den ibaret birleşik bir sistem olarak tanımlayan kimdir?

Din kavramını işlevsel olarak ele alan ve tanımlayan Durkheim'a göre “Bir din, kutsal şeyler, yani ayrı tutulan ve yasak kabul edilen şeylerle ilgili inanç ve pratiklerden ibaret birleşik bir sistemdir. ... Tüm kutsal sembollerin en temel işlevi, toplumun üyeleri arasındaki dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmektir.

Inanç ne ad verilir?

İnanç, gerçekte kesin olan bir şeyin kanıtlanması için ampirik kanıtlar olsun veya olmasın bir kişinin zihninde oluşan duruma verilen isimdir. İnancın tanımlanmasının bir başka yolu ise bunun gerçek olma olasılığına karşı pozitif yönde tutum gösteren bir tutumun zihinsel temsil olarak görülüyor olmasıdır.

Kutsal dışı nedir?

Kutsal dışı ise hayatın sıradan, faydacı, kutsal olandan ayrı tutulması gereken yönleridir. Din, kutsal olana inanmaktır, Berger'in deyimiyle kutsal bir örtüdür.