Vergi kaçakçılığı suçları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Vergi kaçakçılığı suçları nelerdir?
  2. Vergi kaçakçılığı suçunda hapis cezasını hangi mahkeme verir?
  3. Vergi kaçakçılığı ihbarı nereye yapılır?
  4. Ihbar ikramiyesi nasıl alınır?
  5. Ihbar ikramiyesi kimlere verilmez?
  6. Ihbar ikramiyesi vergiye tabi mi?
  7. Vergi kaçıran ev sahibi nereye şikayet edilir?
  8. Vergi kaçıran ev sahibi ne kadar ceza alır?
  9. Fiş kesmeyen esnaf nereye şikayet edilir?
  10. Fatura kesmeyen işletme nereye şikayet edilir?
  11. Fatura Kesmeyene ne ceza verilir?
  12. Fatura kesmeme cezası ne kadar?
  13. Fatura 7 gün içinde kesilmezse ne olur?
  14. 2020 özel usulsüzlük cezası ne kadar?
  15. 2020 YILI Faturasi 2021 yilina işlenir mi?
  16. Fatura bir sonraki aya işlenir mi?
  17. Geçmiş yıla ait fatura gider yazılır mi?
  18. 7 günlük fatura düzenleme süresi ay atlayabilir mi?
  19. Hangi durumlarda fatura düzenlenir?

Vergi kaçakçılığı suçları nelerdir?

Vergi kaçakçılığı suçu, vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma/ibraz mecburiyeti bulunan defter ve kayıtların, fatura veya diğer belgelerin hukuka aykırı olarak düzenlenmesi, kulanılması, tahrif edilmesi, yok edilmesi; bu evrak ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapılması ile meydana gelen ...

Vergi kaçakçılığı suçunda hapis cezasını hangi mahkeme verir?

Sahte belge kullanmak suçunda ise öngörülen üst sınır beş yıl olduğu için bu suç açısından görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Vergi kaçakçılığı ihbarı nereye yapılır?

Vergi ihbarı nasıl yapılır? (Vergi kaçıran nasıl ihbar edilir?) Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.

Ihbar ikramiyesi nasıl alınır?

Gerekli şartları taşıyan ve somut bilgi ve belgelerle desteklenen ihbar dilekçeleri incelemeye sevk edilmekte ve düzenlenen rapor sonucunda, ihbarcının katkısı dikkate alınarak tahakkuk eden vergi ve vergi ziyaı cezası tutarı üzerinden %10 oranında ihbar ikramiyesi ödenmektedir.

Ihbar ikramiyesi kimlere verilmez?

Bir mükellefin vergi kaçırmakta olduğunu bilen ve delilleriyle bu kaçakçılığı haber veren muhbirin bu mükellefin ortaklarından veya çalışanlarından ya da kan veya hısımlık bağı ile bağlı olduğu birinin olması ikramiye ödenmesine engel değildir.

Ihbar ikramiyesi vergiye tabi mi?

1905 sayılı Kanuna göre ödenen ihbar ikramiyeleri, Gelir Vergisi Kanununda sayılan gelir unsurları kapsamında değerlendirilmemektedir. İhbar ikramiyesi gelir vergisinin konusuna girmediğinden, ivazsız bir iktisap olarak veraset ve intikal vergisine tabi tutulmaktadır.

Vergi kaçıran ev sahibi nereye şikayet edilir?

Vergisini ödemeyen ev sahibini 444 0 189 Alo Maliye hattı aranarak şikayet edilebiliyor. Alo Maliye servisine yapılan ihbar ve şikayetlerin teyidinin yapılmasıyla birlikte ekipler mükelleflerin adreslerinde gerekli denetimleri yapılıyor.

Vergi kaçıran ev sahibi ne kadar ceza alır?

Ev sahibi sadece GİB üzerinden giriş yaparak vergi ödemesini gerçekleştiriyor. Kiranın elden ödendiğinin tespit edilmesi durumunda Vergi Usulsüzlük cezası kesiliyor. Bu ceza elden yatırıldığı tespit edilen her kira tutarının yüzde 5'i oranında tahsil ediliyor.

Fiş kesmeyen esnaf nereye şikayet edilir?

Fiş kesmeyen nereye şikayet edilir? Fiş kesmeyen işletmeleri şikayet etmek bir vatandaşlık görevinizdir. Şikayette bulunmak istediğiniz zaman yapmanız gerekenler şu şekildedir; -Bağlı olduğunuz il ya da ilçenin vergi dairesine giderek, fiş kesmeyen işletme hakkında bir dilekçe yazmalısınız.

Fatura kesmeyen işletme nereye şikayet edilir?

Yapılacak şikayet için en yakın il veya ilçe vergi dairesine gidilerek dilekçe yazılabilir ya da 189 numaralı ALO Maliye hattı aranabilir. Her iki halükarda da söz konusu işletme hakkında aksiyon alınacak ve kesilmeyen fişler için gerekli cezalar uygulanacaktır.

Fatura Kesmeyene ne ceza verilir?

Yeni düzenlemeye göre, fatura kesmeyen bir esnafa, tüccara ya da şirkete, 129 YTL'den 60 bin YTL'ye (60 milyar TL'ye) kadar ceza kesilebilecek. Aynı ceza doktor ve avukatlara da uygulanabilecek. Satıcıdan fiş, fatura ya da doktordan makbuz almayanlara da, ceza kesilebilecek.

Fatura kesmeme cezası ne kadar?

Fatura vermeme ve almamanın cezası Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. 2021 yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı, fatura tutarına bakılmaksızın, 380 lira. Bu tutar 2020 yılında 350 liraydı.

Fatura 7 gün içinde kesilmezse ne olur?

Bu süre aşıldığı takdirde hiç düzenlenmemiş sayılarak Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesine bağlı olarak Özel Usulsüzlük Cezası kesilir. 7 günlük süreden sonra düzenlenen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılarak 2020 yılında 350 TL'den az olmamak üzere fatura tutarının %10 oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.

2020 özel usulsüzlük cezası ne kadar?

MADDE NOKONUSU2020 Yılında Uygulanacak Tutar (TL)
Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayanlara bir takvim yılı içinde kesilecek toplam özel usulsüzlük cezası1.

2020 YILI Faturasi 2021 yilina işlenir mi?

46. 2020 yılına ilişkin olup, kurumlar vergisi beyannamesi verilene kadar gelen gider faturalarının KDV tutarları hariç, 2021 yılı kanunu defter kayıtlarına geçmiş yıl gideri olarak kaydedilip, kurumlar vergisi beyannamesinde bu fatura toplamları diğer indirimler sütununda gösterilerek matrahtan indirilmesi ...

Fatura bir sonraki aya işlenir mi?

Ürün teslimi ya da hizmetten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içinde düzenlenmelidir. Ek olarak size kesilen faturanın da aynı süreler içinde size ulaşması gerekir.

Geçmiş yıla ait fatura gider yazılır mi?

Yıl geçtikten sonra gelen faturalarda yer alan tutarların dönemsellik ilkesi gereği Gelir ve Kurumlar Vergisi yönünden gider veya maliyet olarak dikkate alınamaması yani kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilmesi, bu faturalardaki KDV'nin indirimini etkilemeyecek.

7 günlük fatura düzenleme süresi ay atlayabilir mi?

Hizmet teslimlerinde ise sevk irsaliyesi söz konusu olmadığı için faturanın; hizmetin verildiği anda düzenlenmesi gerekir. 7 günlük sürenin ertesi aya geçmesi halinde KDV 10/a. Maddesine göre faturanın ay sonuna kadar düzenlenmesi gerekir.

Hangi durumlarda fatura düzenlenir?

FATURA DÜZENLEME ZORUNLULUĞU Fatura, malın teslimi ve hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.. Ay sonlarına rastlayan satışlarda en geç ayın son günü fatura düzenlenmelidir. Sonraki aya geçiş yapılamaz.