Zor bulunan kan grupları hangisi?

İçindekiler:

  1. Zor bulunan kan grupları hangisi?
  2. Kan grubu neye göre oluşur?
  3. Çocuğun kan grubu nasıl belli olur?
  4. Dünyada en az bulunan kan grubu hangisi?

Zor bulunan kan grupları hangisi?

Mevcut olan en nadir kan tipi Rhnull kanıdır. Bu tipin Rh sisteminde (bu sistem en geniş kan grubu sistemidir) hiç antijen yoktur. Bu kan tipi çok nadirdir. Bu yüzden Dünya üzerinde yalnızca 43 kişide olduğu belirlenmiş ve sadece 9 aktif bağışçısı bulunmaktadır.

Kan grubu neye göre oluşur?

Kan gruplarının kimliğini belirleyen iki antijenik yapı vardır. Bunlara kan gruplarının 'adı' ve 'soyadı' diyelim. Bunların değişik şekillerde bir araya gelmesi ile temel olarak 8 farklı kan grubu ortaya çıkar. Bunlar; A RH(+), A RH(-), B RH(+), B RH(-), AB RH(+), AB RH(-), 0 RH(+), 0 RH(-) olarak sıralanabilir.

Çocuğun kan grubu nasıl belli olur?

0 ebeveyn x 0 ebeveyn var ise çocuk 0 kan grubuna dahil olur. 0 ebeveyn x A ebeveyn var ise çocuk A ya da 0 kan grubuna ait olacaktır. 0 ebeveyn x B ebeveyn var ise B ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. 0 ebeveyn x AB ebeveyn var ise A ya da B kan gruplu çocuk olacaktır.

Dünyada en az bulunan kan grubu hangisi?

AB kan grubu, AB0 dağılımında en nadir görülen gruptur. Tüm dünyada %1 kadar bulunur. Rhesus faktörü burada sıklıkla verilir, ancak bu 50 proteinin tümünü değil, sadece D antijenini ifade eder. Dünya nüfusunun yaklaşık %15'inde bir D antijeni olmadığından, AB kan grubu en nadir kan türüdür.