Ekonomide faiz nema nedir?

İçindekiler:

  1. Ekonomide faiz nema nedir?
  2. Nema vermek ne demek?
  3. Takdiri nema ne demek?
  4. Hisse hesabı nema nedir?
  5. Hakiki nema ne demektir?
  6. Nami olmak ne demek?
  7. Zekat verilecek malın artıcı olmasına ne denir?
  8. Nemalandırma ne işe yarar?

Ekonomide faiz nema nedir?

Türk Dil Kurumuna göre nema kelimesi; büyüme ya da çoğalma anlamlarında kullanılmaktadır. Bu kelime ekonomide sıklıkla kullanılmaktadır. İktisat alanında ise faiz anlamı ile kullanılan bir kelimedir. ...

Nema vermek ne demek?

Nema kelime anlamı olarak büyüme, artırma, faiz geliri gibi anlamlar taşımakla birlikte VİOP'ta nema; müşterinin VİOP hesabında bulunan tüm pozisyonların ve TL nakitlerin faiz geliri elde etmesidir.

Takdiri nema ne demek?

Takdirî (hükmî) nemâ : Bir malın kendisinde nemâ imkânının bizzat (potansiyel olarak) mevcut olmasıdır. Altın, gümüş ve parada olduğu gibi. Havâic-i asliye : Zekâta tâbi mallarda aranan şartlardan biri de o malın, mükellefin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin temel ihtiyaç maddelerinin dışında olmasıdır.

Hisse hesabı nema nedir?

Nemalandırma, yatırılan paranın veya hisse senedi üzerinden elde edilen faiz gelirinin ödenmesi anlamına gelmektedir. ... Vadeli mevduat hesaplarında yatırılan para değişkenlik gösterirse faiz miktarı da değiştir. Verilen miktar banka hesabındaki tutarın değişmesi ile tutar da değişir.

Hakiki nema ne demektir?

Nemâ. Sözlükte "artmak, çoğalmak, gelişmek" anlamındaki nemâ terim olarak hakiki ve takdirî olmak üzere ikiye ayrılır. Hakiki nemâ malın gerçek anlamda artışını ifade eder ve toprak ürünleri, ticaret malları, hayvanlarla define ve madenler bu grupta mütalaa edilir.

Nami olmak ne demek?

NÂMÎ (ﻧﺎﻣﻰ) sıf. (Ar. numuvv “büyümek, gelişmek, artmak”tan nāmі) Yerden biten, yetişip büyüyen, neşvünemâ bulan.

Zekat verilecek malın artıcı olmasına ne denir?

Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır. ... Borçtan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olan bu malın artıcı olması ve üstünden bir yıl geçmesi hâlinde zekâtının verilmesi gerekir.

Nemalandırma ne işe yarar?

Nemalandırma, yatırılan paranın veya hisse senedi üzerinden elde edilen faiz gelirinin ödenmesi anlamına gelmektedir. Klasik faizden farkı ise yatırılan tutarlarda değişiklik olsa da faiz miktarının değişmemesidir. Vadeli mevduat hesaplarında yatırılan para değişkenlik gösterirse faiz miktarı da değiştir.