Müteşabih ve muhkem ayetler nedir?

İçindekiler:

  1. Müteşabih ve muhkem ayetler nedir?
  2. Hakiki müteşabih ne demek?
  3. Birbirine benzeyen ayetlere ne denir?
  4. Hadiste muhkem ne demek?
  5. Müteşâbih Nas ne demek?
  6. Anlamı açık âyetlere ne denir?
  7. Kurani Nas ne demek?
  8. Muhkem ne demek Diyanet?

Müteşabih ve muhkem ayetler nedir?

1- Muhkem manası kolaylıkla anlaşılabilen, müteşabih ise manasını sadece Allah' ın bildiği ayetlerdir. 2- Muhkem, manası rahatlıkla anlaşılabilen, müteşabih ise manası kapalı olan ve anlaşılması için incelemeye, araştırmaya ihtiyaç duyulan ayetlerdir.

Hakiki müteşabih ne demek?

1. Mutlak (Hakîkî) Müteşâbih: Manalarındaki kapalılığı giderecek herhangi bir delil bulunmadığı için tam olarak anlaşılamayan âyetlerdir. Müctehid her ne kadar üzerinde düşünse de, onlar içinde anlamı muhkem olan bir âyet bulamaz.

Birbirine benzeyen ayetlere ne denir?

Çalışmamız esnasında Kur'an-ı Kerim'deki âyetler arasındaki benzerliklerin şu şekillerde vaki olduğunu tesbit ettik: Lafzı tamamem aynı olan âyetler, böyle âyetlere mütetâbık (uyumlu) âyetler denir.

Hadiste muhkem ne demek?

İşte cevabı... MUHKEM NEDİR? Sağlam, anlamı açık, yorum götürmez, şüphe kabul etmez anlamında "if'âl" vezninde, arapça ism-i meful bir kelime; âyet ve hadislerde bulunan ve sevk edildiği maksada delâlet eden lafız manasına gelen bir fıkıh usulu terimi.

Müteşâbih Nas ne demek?

Müteşâbih (Arapça: متشابه), "Muhkem" (Mânası açık) olmayan Kur'ân âyetleri ve bazı benzer şekildeki hadisler; Kur'ân-ı Kerîm âyetleri ve hadislerin mecazî mânalara gelen ifadeleri "Müteşabih" olarak adlandırılmaktadırlar. Arapça bir sıfat olan ("Müteşâbih", Arapça: متشابه) kelimesi "benzeşen" demektir.

Anlamı açık âyetlere ne denir?

Muhkem; manası açık olan ayetler; müteşâbih ise, manası kapalı olan ayetlerdir.

Kurani Nas ne demek?

1. Allah'ın ve Peygamber'in Sözü Anlamında Nas. İslâm ilimlerinde nas (çoğulu nusûs) denilince genellikle Kur'an ve Sünnet'in lafızları kastedilir. ... İctihad, istidlâl ve kıyas gibi kavramlarla karşıt olarak zikredildiğinde nas Allah ve Peygamber'in sözünü, bu kavramlar da nasların akıl yoluyla açılımını anlatır.

Muhkem ne demek Diyanet?

Muhkem (Arapça: محكم), "Hüküm veren, sağlamlaştırılmış" anlamlarına gelen Arapça kelime. Kur'an'ın Âl-i İmrân Suresi'nin 7. âyetinde geçen bu kelime, açık ve kesin olarak hüküm veren âyetleri nitelendirmek için kullanılmıştır.