5378 sayılı kanun nedir?

İçindekiler:

  1. 5378 sayılı kanun nedir?
  2. Engelliler Kanunun hükümleri nelerdir?
  3. Engelliler Hakkında Kanun kaç yılında yürürlüğe girdi?
  4. 27 madde nedir engelli?
  5. 5378 sayılı kanun hangi yılda kabul edilmiştir?
  6. Türkiye'de engellilere çalıştırma zorunluluğu ilk olarak hangi düzenlemede yer aldı?
  7. Engelli bireylerin temel hakları nelerdir?
  8. Engelli haklarına ilişkin sözleşmenin ilkeleri nelerdir?

5378 sayılı kanun nedir?

Bu Kanunun amacı; engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin ...

Engelliler Kanunun hükümleri nelerdir?

a) Engellilerin insan onur ve haysiyetinin dokunulmazlığı temelinde, kendi seçimlerini yapma özgürlüğünü ve bağımsızlığını kapsayacak şekilde bireysel özerkliğine saygı gösterilmesi esastır. b) Engelliliğe dayalı ayrımcılık yapılamaz, ayrımcılıkla mücadele engellilere yönelik politikaların temel esasıdır.

Engelliler Hakkında Kanun kaç yılında yürürlüğe girdi?

Madde 51- Bu Kanunun 35 inci maddesi ile 50 nci maddesinin (a) bendi 1.6.2006 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme Madde 52- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

27 madde nedir engelli?

Bu madde gereğince engelliler işkenceye, zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye ya da cezaya maruz kalmamalıdır. Bu madde engellilerin ev içinde ve dışında sömürüye uğramamasını, şiddet ve istismara maruz kalmamasını gözetir , engelli çocuk ve kadınları özellikle göz önünde bulundurur.

5378 sayılı kanun hangi yılda kabul edilmiştir?

1 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe konulan, 5378 sayılı Engelliler ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun amacı, şöyle ifade edilmiştir.; “engelliliğin önlenmesi, engellilerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her ...

Türkiye'de engellilere çalıştırma zorunluluğu ilk olarak hangi düzenlemede yer aldı?

Türkiye'de de engellilere ilişkin çok sayıda yasal düzenleme yapılmıştır. Bunlardan biri de 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesidir. Maddede, işverenlere işyerlerinde engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü getirilmiştir.

Engelli bireylerin temel hakları nelerdir?

Engelli Hakları
  • Çevresel Mimari Erişim Hakkı ...
  • Ulaşım Hakkı ...
  • Engelliler İçin Özel Araçlar. ...
  • Eğitim ve Kültür Hakkı ...
  • Yüksek Öğretimde Sağlanılan Haklar. ...
  • İletişim Hakkı ...
  • İş ve İstihdam Hakkı ...
  • Erken ve Malulen Emeklilik Hakkı

Engelli haklarına ilişkin sözleşmenin ilkeleri nelerdir?

1. Taraf Devletler, engellilerin bulundukları her yerde kişi olarak tanınma hakkına sahip olduklarını yeniden onaylar. 2. Taraf Devletler engellilerin tüm yaşam alanlarında diğer bireylerle eşit koşullar altında hak ehliyetine sahip olduğunu kabul eder.