Gastroparezi nasıl tedavi edilir?

İçindekiler:

  1. Gastroparezi nasıl tedavi edilir?
  2. Gastroparezi teşhisi nasıl konur?
  3. Diyabetik gastroparezi ne demek?
  4. Mide felci nasıl olunur?
  5. Mide tembelliği nasıl anlaşılır?
  6. Mide felci iyileşir mi?
  7. Mide çalışmaması nedir?
  8. Mide girişi neden ağrır?

Gastroparezi nasıl tedavi edilir?

Gastroparezinin medikal tedavisi, mide boşalmasını sağlayıcı metoclopramide ve domperidone gibi ajanlarla yapılır. Metoclopramide ve domoeridon mide kasılmasını artırarak mide boşalmasını kolaylaştırır. Ayrıca bu ilaçlar kusma refleksini kontrol edip bulantı ve kusmayı önlerler.

Gastroparezi teşhisi nasıl konur?

Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, teknolojinin ilerlemesiyle gastroparezi tanısı için çok farklı yöntemler kullanıldığını belirterek, "Sintigrafi ve wireless motilite kapsülü ile kesin tanı konur.

Diyabetik gastroparezi ne demek?

Diyabetik gastroparezi, diyabetin neden olduğu sindirim rahatsızlığı gastroparezi vakalarını ifade etmektedir. Normal sindirim sırasında mide, gıdanın parçalanmasına ve ince bağırsağa taşınmasına yardımcı olur. Gastroparezi, midenin kasılmasını engelleyerek sindirimi kesintiye uğratabilmektedir.

Mide felci nasıl olunur?

Mide felci; midede sindirilen besinlerin ince bağırsağa gönderilememesi sonucu besinlerin midede fermente olması ile beraber bakterilerin üretilmesi ile ortaya çıkar. Besinler sindirilemeyince katılaşırlar ve mide girişinin kapatılmasına neden olurlar.

Mide tembelliği nasıl anlaşılır?

Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği denir. Mide tembelliği hazımsızlık, şişkinlik, doygunluk hissi, acıkmama ile kendini belli eder ve kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Mide felci iyileşir mi?

Mide felci kronik bir hastalık olduğundan tamamen tedavi edilemez ancak hastalığın semptomları kontrol altında tutulabilir. Örneğin diyabetle ilişkili olan gastroparezide öncelikli amaç, hastanın kan şekeri seviyesini kontrol etmek ve nöropatinin şiddetini azaltmaktır.

Mide çalışmaması nedir?

Mide tembelliği ya da tıptaki ismi ile gastroparezi, midenizin normal bir şekilde gıda maddesini boşaltamayacağı bir durumdur. Hasarlı bir vagus siniri, mide ve bağırsaktaki kasların işleyişini engelleyerek, yiyeceklerin sindirim sistemine doğru ilerlemesini önler.

Mide girişi neden ağrır?

Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.