Oruçluyken az leke gelirse oruç bozulur mu?

İçindekiler:

  1. Oruçluyken az leke gelirse oruç bozulur mu?
  2. Kadınlarda adet dışı kanama orucu bozar mı?
  3. Sürekli kanaması olan kadın oruç tutabilir mi?
  4. 10 günden sonra gelen kan gusül gerektirir mi?
  5. Adet dönemi dışında gelen kan guslü gerektirir mi?
  6. Adet bittikten sonra kahverengi akıntı abdesti bozar mı?
  7. Özürlü abdesti nedir?
  8. Özürlü abdesti hangi durumlarda alınır?
  9. Her namaz için ayrı abdest alınır mı?
  10. Bir abdestle beş vakit namaz kılınır mı?
  11. Abdest almak sunnet mi?
  12. Abdest almak nereden gelir?
  13. Abdestin dinimizde hükmü nedir?

Oruçluyken az leke gelirse oruç bozulur mu?

AKINTI ORUÇ BOZAR MI? Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.

Kadınlarda adet dışı kanama orucu bozar mı?

Adet dışında, genital bölgeden gelen hiçbir akıntı ve kanama orucu bozmaz.

Sürekli kanaması olan kadın oruç tutabilir mi?

Düzensiz âdet kanaması olan bir kadın oruçlarını nasıl tutmalıdır? Kadınlar âdet dönemlerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Temizlendikten sonra kılamadıkları namazları kaza etmezler fakat oruçlarını kaza ederler (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69; Ebû Dâvûd, Tahâret, 106; Tirmizî, Tahâret, 97).

10 günden sonra gelen kan gusül gerektirir mi?

Adette 10 günden fazla kanama Adet dönemi boyunca her gün kanama gelmesi zorunlu değildir, birkaç gün kesilip yeniden devam edebiir gün sayısı 10'u bulana kadar... 10 günden fazla gelen adet kanamasında istihaze yani özür durumu gerçekleşir.

Adet dönemi dışında gelen kan guslü gerektirir mi?

Hayız ve nifas halleri, kan akmaya devam ettikçe ve kanın kesilmesinden sonra boy abdesti alınmadıkça ibadete engel iken istihâze yalnızca abdesti bozan bir durum olup gusül gerektirmez.

Adet bittikten sonra kahverengi akıntı abdesti bozar mı?

İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz. Adet süresi içinde kanama 3 günün sonunda kesilmiş iki gün sonra yeniden gelmişse kadın yine de adetli sayılır. Kadının adetinin bitmesi için 10 günlük süre içinde akıntının bembeyaz olması gerekir. Pembe, kahverengi lekeler adetten sayılır ve oruç tutulmaz.

Özürlü abdesti nedir?

Hanefilere göre böyle özrü olan kişi her namaz için ayrı abdest alması gerekir. Zira bu durumdaki kişinin abdesti özür sayılan hallerden birinin oluşmasıyla değil, içinde bulunduğu namaz vaktinin çıkmasıyla bozulur. ... Yani özrü olduğu halden başka bir hal meydana gelirse kişinin abdesti bozulur.

Özürlü abdesti hangi durumlarda alınır?

Özür hâli, sebebin tam bir namaz vakti süresince kesilmesiyle ortadan kalkar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, I, 504-505). Özür sahibi kimse Hanefî mezhebine göre her namaz vakti için abdest alır. ... Ancak özür sahibinin abdesti namaz vaktinin çıkmasıyla bozulur. Dolayısıyla yeni namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekir.

Her namaz için ayrı abdest alınır mı?

CEVAP: Evet Kur'ân âyetinden sizin anladığınız gibi her namaza kalkıldığında abdest alınması anlamı çıkar. Ancak peygamberimizin tevatüren bize aktarılan uygulaması, abdest bozulmadıkça her namaz için abdest almanın gerekli olmadığını, ancak abdesti olmayanın abdest alması gerektiğini ifade eder.

Bir abdestle beş vakit namaz kılınır mı?

CEVAP: Vaktinde kılamadığınız namazı, bir sonraki namaz vaktinde mesela öğleyi ikindinin vaktinde kılabilirsiniz. Ancak bu kaza değildir, cem(birleştirme)dir. Önce öğle namazını, sonra ikindi namazını kılarsınız. ... Alınan abdest bozulmadıkça o abdestle beş vakit namazı kılabilirsiniz.

Abdest almak sunnet mi?

Abdest alırken niyet etmek, Hanefi mezhebine göre sünnet, diğer üç mezhebe göre farzdır. ... Zira abdestte; kirlerden temizlenme nitelikleri ağır basmaktadır. Dolayısıyla hikmeti bilinen bir ibadet olarak abdestte niyet etmek şart değildir.

Abdest almak nereden gelir?

Abdest, Arapça'da "güzellik ve temizlik" mânasına gelen vudû' (وضوء) kelimesiyle ifade edilir. Konuyla ilgili birçok hadiste zikredilen vudû' Kur'ân-ı Kerîm'de geçmez. Kur'an'da temizlenme ve arınmayı genel olarak ifade eden kelimeler zekâ (زكى) ve tuhr (طهر) köklerinden türemiştir.

Abdestin dinimizde hükmü nedir?

Namazdan başka, Kur'an'a dokunmak, Kâbe'yi tavaf etmek ve tilâvet secdesi yapmak gibi ibadet ve ameller için de abdest almak şarttır. ... Kur'an'a dokunmak için abdestin farz olduğu hükmü Kur'an'a ve Sünnet'e dayanır (bk. el-Vâkıa 56/79; Beyhakī, es-Sünenü'l-kübrâ, I, 87-88; bu delillerin değerlendirilmesi için ayrıca bk.