OHAL Cumhurbaşkanı Kararnamesi nedir?

İçindekiler:

  1. OHAL Cumhurbaşkanı Kararnamesi nedir?
  2. Cumhurbaşkanı hangi konularda kararname çıkaramaz?
  3. Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve kararlarının normlar hiyerarşisindeki yeri nedir?
  4. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile üniversite kurulur mu?

OHAL Cumhurbaşkanı Kararnamesi nedir?

Anayasa değişikliği ile 1982 Anayasasının 91. maddesi ile düzenlenen KHK'ler kaldırılmıştır. Bu çerçevede olağanüstü hal döneminde çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerin yerine yürütmenin yeni bir düzenleyici işlemi olarak 'Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi' getirilmiştir.

Cumhurbaşkanı hangi konularda kararname çıkaramaz?

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez.

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve kararlarının normlar hiyerarşisindeki yeri nedir?

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin normlar hiyerarşisindeki yerini belirleyecek olan, kanun ile ilişkisidir. ... Bu saptamalar sonucunda, cumhurbaşkanlığı kararnamesinin normlar hiyerarşisinde kanuna eşit bir norm olarak yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile üniversite kurulur mu?

ÜNİVERSİTELER ANCAK KANUNLA KURULABİLİYOR Mevzuata göre cumhurbaşkanının üniversite kurma yetkisi bulunmuyor. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre yeni üniversite kuruluşu ancak TBMM'den geçecek kanunla mümkün.