Özel hukuktan doğan haklar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Özel hukuktan doğan haklar nelerdir?
  2. Kamu hakları ve özel haklar arasındaki farklar nelerdir?
  3. Bağlı haklar nelerdir?
  4. Özel haklar nelerdir örnekleri?
  5. Kamu hakları ve özel haklar nelerdir?
  6. Genel nitelikli kamu hakları nelerdir?
  7. Şahsa bağlı haklar ne demek?
  8. Feri haklar ne demek?
  9. Mutlak kamu hakları nelerdir?
  10. Ayni ve şahsi haklar nelerdir?

Özel hukuktan doğan haklar nelerdir?

Vatadaşlık hakkı, seçme ve halkoylamasına katılma hakkı, seçilme hakkı, kamu hizmetlerine girme (memur olma) hakkı, vatan hizmeti hakkı, dilekçe hakkı gibi hak ve özgürlükler gösterilebilir. Özel haklar kişiler ile kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından, yani özel hukuktan doğan haklardır.

Kamu hakları ve özel haklar arasındaki farklar nelerdir?

Özel Nitelikli Kamu Hakları: Belli kişilerle kamu kuruluşlarındaki ilişki sonucu olarak ortaya çıkan haklardır. Memurun doğum izni, yıllık izi gibi haklar. Genel Nitelikli Kamu Hakları: Vatandaşlara sağlanan haklardır. 3 başlık halinde incelenmektedir. Kişi Hakları: Özel hayatın gizliliği, din ve vicdan özgürlüğü vs.

Bağlı haklar nelerdir?

7.4.2.Bağlı Haklar. Bunlar bir kimsenin şahsı itibariyle değil de, bir mala mâlik olması sebebiyle, o malın mülkiyetini elinde bulundurması sayesinde sahip olduğu haklardır.

Özel haklar nelerdir örnekleri?

Bir kişinin şerefi, haysiyeti, ismi, resmi vb. Başkalarına devri veya intikali mümkün olan haklardır. Mal varlığı hakları, mülkiyet hakkı vs. Kişilik hakları, oturma hakkı, nafaka hakkı gibi devredilemeyen haklardır.

Kamu hakları ve özel haklar nelerdir?

Örnek : Memurun doğum izni, yıllık izi gibi haklar. Genel Nitelikli Kamu Hakları: Vatandaşlara sağlanan haklardır. 3 başlık halinde incelenmektedir. Kişi Hakları: Özel hayatın gizliliği, din ve vicdan özgürlüğü vs. Sosyal ve Ekonomik Haklar: Sendika kurma hakkı, konut hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı gibi haklardır.

Genel nitelikli kamu hakları nelerdir?

Genel Nitelikli Kamu Hakları: Vatandaşlara sağlanan haklardır. 3 başlık halinde incelenmektedir.
  • Kişi Hakları: Özel hayatın gizliliği, din ve vicdan özgürlüğü vs.
  • Sosyal ve Ekonomik Haklar: Sendika kurma hakkı, konut hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı gibi haklardır.
Daha fazla öğe...

Şahsa bağlı haklar ne demek?

Devredilemeyen haklardan bir kısmı ise münhasıran (o kişiye sıkı sıkıya bağlı) şahsa bağlı haklardır. Bu haklar kural olarak kanuni temsil yoluyla ile dahi kullanılamayan haklardır. ➡️Örn. boşanma hakkı, nişanı bozma hakkı, nesebin reddi hakkı, kazai (yargısal) rüşt talep etme hakkı bu niteliktedir.

Feri haklar ne demek?

Alacaklının borçludan edimini (yapma,verme, yapmama şeklindeki davranışı) yerine getirmesini isteme yetkisine denir. 2)Fer'i (Bağlı) Haklar: Doğumları, geçerlilikleri, varlıklarını sürdürmeleri alacak hakkına bağımlı olan bu gibi haklara bağlı (fer'i) haklar denilmektedir.

Mutlak kamu hakları nelerdir?

Mutlak haklar, kişilere maddi olan ve olmayan bütün mallar üzerinde veya diğer kişilere karşı en geniş yetkiyi veren haklardır. Herkese karşı ileri sürülebilir, herkes tarafından ihlal edilebilir ve sahibine mutlak güç sağlar. Bu manada en geniş yetkileri tanıyan hak grubudur.

Ayni ve şahsi haklar nelerdir?

Ayni haklardan biri olan şahsi haklar, hamiline aralarındaki hukuki ilişkiye istinaden bir ya da birden fazla şahıstan bir şeyin verilmesini ya da yapılmasını isteme iradesini tanıyan haklardır. ... Şahsi hakların hali hazırdaki bir eşya dışında, mevcutta bulunmayan bir eşya üzerine kurulmaları da mümkündür.