Sadaret hakkı ne demek?

İçindekiler:

  1. Sadaret hakkı ne demek?
  2. Sadaret Kaymakamı kimdir?
  3. Sadaret penahi ne demek?
  4. Türkiye'nin ilk kaymakamı kimdir?
  5. Sadaret Mektubi kalemi ne demek?
  6. Vekalet penahi ne demek?
  7. Fetva penahi ne demek?

Sadaret hakkı ne demek?

Sadaret Kethüdası, Osmanlı Devleti'nde Divan-ı Hümayun kaldırılana dek günümüz İçişleri Bakanlığı'na denk gelen makama verilen ad.

Sadaret Kaymakamı kimdir?

Sadaret (Sadaret) Kaymakamı Arapça “vekil” demektir. ... Sadaret Kaymakamı sadrazamın İstanbul dışında olduğu zaman, yerine bakan kimse, sadrazam vekili. Eğer sadrazamla birlikte padişah da İstanbul dışında ise, bu zat, asitane Kaymakamı veya İstanbul Kaymakamı adıyla anılırdı.

Sadaret penahi ne demek?

Sadâret-penâh (ﺻﺪﺍﺭﺗﻴﻨﺎﻩ) birl. i. (Fars. penāh “sığınacak yer, sığınak” ile) Sadrâzamlar için kullanılan unvan ve saygı sözü, sadrâzam. Sadâret-penâhî (ﺻﺪﺍﺭﺗﭙﻨﺎﻫﻰ) birl. sıf.

Türkiye'nin ilk kaymakamı kimdir?

Özlem Bozkurt Gevrek - Vikipedi.

Sadaret Mektubi kalemi ne demek?

Sadaret Mektubî Kalemi Nezaret ve Devâir Yazışmalarına Ait Belgeler: Sadaret'in, İstanbul'da bulunan nezaret ve dairelerle yaptığı yazışmaları ihtiva etmektedir. ... Sadaret Mektubî Kalemi Umum Vilayet Yazışmalarına Ait Belgeler: Sadaret ile vilayetler arasındaki yazışmaları ihtiva etmektedir.

Vekalet penahi ne demek?

VEKÂLETPENÂHÎ (ﻭﻛﺎﻟﺘﭙﻨﺎﻫﻰ) i. (Ar. vekālet, Fars. penāh “sığınacak yer” ve mastar yapma eki -і ile vekālet-penāhі) Sadrâzamlık: “Emr-i vekâletpenâhî.”

Fetva penahi ne demek?

"Fetvaya sığınan" Şeyhülislâm.