Yanığa neden olan kimyasallar?

İçindekiler:

  1. Yanığa neden olan kimyasallar?
  2. Kimyasal maddeler ile yanık nasıl oluşur?
  3. Hangi tip yanıkta ağrı oluşmaz?
  4. Elde meydana gelen bir yanığa ilkyardımda ne yapılmalıdır?
  5. Isı yanıklarında ne yapılmalı?

Yanığa neden olan kimyasallar?

Kimyasal yanıklar sıklıkla güçlü asit ve alkali maddeler ile temas sonucu oluşur. Nadiren fenol, fosfor bileşikleri ve petrol ürünlerıne bağlı kimyasal yanık oluşabilmektedir.

Kimyasal maddeler ile yanık nasıl oluşur?

Kimyasal yanıklar; deri ya da gözler ile asitlerin veya alkalilerin teması halinde ortaya çıkar. Bu maddeler vücutla teması sırasında reaksiyona yol açar. Kimyasal maddelerin yutulması veya içilmesi halinde iç organlarda yanıklar oluşur.

Hangi tip yanıkta ağrı oluşmaz?

derece yanık: Derinin tüm tabakaları etkilenmiştir. Özellikle de kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde etkisi görülür. Beyaz ve kara yaradan siyah renge kadar aşamaları vardır. Sinirler zarar gördüğü için ağrı yoktur.

Elde meydana gelen bir yanığa ilkyardımda ne yapılmalıdır?

Yanıkla karşılaşan hastanın ilk yapması gereken, yanığa sebep olan sıvı ya da katı maddenin hızla uzaklaştırılması. Bunun için en ideal ilk yardım, musluk suyunda 15 dakika kadar ağrı geçene kadar yıkanması.

Isı yanıklarında ne yapılmalı?

Isı ile oluşan yanıklarda ilk yardım Hasta ya da yaralı ıslak battaniye vb. ile sarılır ya da yuvarlanması sağlanarak yanma durdurulmaya çalışılır. Hasta ya da yaralının hava yolu açıklığı ve solunumu (AB) değerlendirilir. Yanık çok yaygın değilse yanan bölge en az 20 dk.tazyiksiz ve bol soğuk su altında tutulur.