Hazine-i Amire ne demek?

İçindekiler:

  1. Hazine-i Amire ne demek?
  2. Hazine odası nedir Osmanlı?
  3. Çoklu hazine sistemine ne zaman geçildi?
  4. Hazine-i Evrak ne zaman kurulmuştur?

Hazine-i Amire ne demek?

Hazîne-i Âmire ya da kısaca Hazine (Osmanlıca: خزينة), Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet hazinesinin ve bunlarla alakalı evrakların muhafaza edildiği yerdir. Enderûn (Hazîne-i Hâssa, iç hazine) ve Bîrun (maliye hazinesi, devlet hazinesi, dış hazine) olmak üzere iki hazine mevcuttu.

Hazine odası nedir Osmanlı?

Osmanlılar'da hazine tabirinin geniş anlamıyla ve yaygın olarak kullanılışı XV. yüzyıldan itibaren başlar. ... Enderun Hazinesi veya iç hazine Has Oda, bodrum, çilhâne, raht (Has Ahur), hil'at ve ceyb-i hümâyun hazinelerinden oluşmaktaydı. Burası XVII. yüzyılın ortalarında yaklaşık 110 görevli tarafından idare edilirdi.

Çoklu hazine sistemine ne zaman geçildi?

Bu süreç, 1793'te İrad-ı Cedid Hazinesi'nin doğması ve çoklu hazine sistemine geçilmesiyle sonuçlandı. Yeni hazine, malikâne ve esham sistemlerini tasfiye edip timar sistemine tekrar işlerlik kazandırmak amacıyla kurulmuştu.

Hazine-i Evrak ne zaman kurulmuştur?

Tam manasıyla modern arşivcilik ise, 1846'da Hazine-i Evrak Nezareti'nin kurulmasıyla başlar ve bugünkü Başbakanlık Devlet Arşivi'nin çekirdeğini teşkil eder. Aynı sene Bâb-ı Âlî'nin iç kısmında yüksekçe, rutubetsiz bir yer seçilerek ve özel olarak imal edilen tuğla ile mükemmel bir bina yapılır.