Hankahlar ne zaman kuruldu?

İçindekiler:

  1. Hankahlar ne zaman kuruldu?
  2. Hankah ne demek?
  3. Tekke nedir tarih?
  4. Asitane i devlet ne demek?
  5. Tabhane ne demek?
  6. Asitane i saadet ne demek?
  7. Tabhaneli cami ne demek?

Hankahlar ne zaman kuruldu?

İbn Teymiyye ise ilk hankahın (düveyre), Basra civarında eski bir yerleşim merkezi olan Abadan'da Abdülvâhid b. Zeyd'in (ö. 177/793) bir müridi tarafından kurulduğunu söyler (Mecmûʿu Fetâvâ, XI, 6). III. (IX.) yüzyıldan itibaren diğer İslâm beldelerinde de hankahlar kurulmaya başlanmıştır.

Hankah ne demek?

(ﺧﺎﻧﻘﺎﻩ) i. (Ar. ḫānḳāh < Fars. ḫāngāh) Bir tarîkatın, diğer tekkelerinin kendisine bağlı bulunduğu merkez durumundaki tekkesi, hangâh: Gelenler hankāh-ı evliyâya / Bütün da'vetlidir Gālib safâya / Sakın zâhirde kalma aldanırsın / Komazlar yoksa gelmezler sanırsın (Şeyh Gālib'den).

Tekke nedir tarih?

Tekke (Arapça: تكيه, tekye) Tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer, dergâh gibi yapılardır. Osmanlı İmparatorluğu'nda tekke anlamında günümüz Türkiye'deki Müslüman Türkmen Alevî-Bektâşîlerin Cem Evi, yani Mescid'in yanı sıra dergâh, âsitane sözcükleri olarak kullanılmıştır.

Asitane i devlet ne demek?

ÂSİTÂNE – ÂSTÂNE 2. Başşehir [Bu mânâ ile İstanbul için kullanılmıştır; Âsitâne-i saâdet, Âsitâne-i saltanat, Âsitâne-i devlet-i aliyye, Âsitâne-i aliyye şekilleri de vardır]: Bu kılıç söyleşmeleri yüzünden gerek Âsitâne'de gerek Beç'te ileri geri çok söz söylendi (Safiye Erol).

Tabhane ne demek?

Tabhane, Osmanlı döneminde güç bulma evi (dinlenme yeri) anlamına gelen bir kurumdur. Bu kurumda yoksul, hasta, yorgun, iş arayan, aç kalmış vb. kimseler barınmakta idi.

Asitane i saadet ne demek?

2. Başşehir [Bu mânâ ile İstanbul için kullanılmıştır; Âsitâne-i saâdet, Âsitâne-i saltanat, Âsitâne-i devlet-i aliyye, Âsitâne-i aliyye şekilleri de vardır]: Bu kılıç söyleşmeleri yüzünden gerek Âsitâne'de gerek Beç'te ileri geri çok söz söylendi (Safiye Erol).

Tabhaneli cami ne demek?

Tabhaneli camiler, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunda ve gelişmesinde etkin olan ahiler ve gezici dervişler için inşa edilmiş dini işlevinden çok sosyal amaçlara hizmet eden yapılardır. ... Tabhaneli camilerin dış cephe duvarları, geleneksel harçlı yığma duvar tekniği ile örülmüştür.