Takas gelir ne demek?

İçindekiler:

  1. Takas gelir ne demek?
  2. Tarihte takas ne demek?
  3. Hukuki anlamda takas nedir?
  4. Takas nedir iktisat?
  5. Ticarette takas ne demek?
  6. Osmanlıda takas ne demek?
  7. Borsa takas analizi nedir?
  8. Dış ticarette takasa ne denir?
  9. Eskiden takasa ne denir?
  10. Takas beyanının hukuki niteliği nedir?
  11. Kıdem tazminatı takas edilebilir mi?

Takas gelir ne demek?

Bir mal karşılığında başka bir mal vererek değiş tokuş yapmaya takas adı verilir. Borçlar Kanununda bir malın başka bir mal ile değiştirilmesi trampa olarak tanımlanmıştır. Bir borç ilişkisinde takas edilecek malların birbiri ile eşit değerde olması zorunlu değildir.

Tarihte takas ne demek?

TAKAS SİSTEMİ YÜZYILLARDIR VAR İngilizce kökenli kelime olan “barter”, iki taraf arasındaki para kullanmadan mal değişmesi anlamına geliyor. Yani bildiğimiz adıyla takas. Bu dönemlerde değiş tokuş sistemi aynı değerdeki mal ve hizmetler ile birebir olarak yapılıyordu.

Hukuki anlamda takas nedir?

Takas, karşılıklı, birbirine benzer ve istenebilir iki borcu, ayrı ayrı ödenmeksizin, bir beyanla, (borçların eşit olması durumunda tamamen, eşit olmamaları durumunda küçük olanı oranında) hesaben tahsil eden ve borcu sona erdiren bir yol olarak tanımlanabilir.

Takas nedir iktisat?

Takas veya trampa, herhangi bir değişim aracı kullanılmaksızın, mal ve hizmetlerin diğer mal ve hizmetlerle değiş tokuş edildiği bir ticaret tipidir.

Ticarette takas ne demek?

Takas veya trampa, herhangi bir değişim aracı kullanılmaksızın, mal ve hizmetlerin diğer mal ve hizmetlerle değiş tokuş edildiği bir ticaret tipidir.

Osmanlıda takas ne demek?

Vereceğini alacağına karşılık tutmak suretiyle ödeşmek, sayışmak, değişmek.

Borsa takas analizi nedir?

Takas Analizi Nedir? Efenim takas analizi nedir : borsada işlem gören hisseleri kimin alıp sattığını gösteren tahta bilgisinin analiz edilmesidir.

Dış ticarette takasa ne denir?

Her ne kadar barter özü itibariyle takas olarak tanımlansa da ancak dış ticaretteki uygulaması günlük hayattaki karşılığından biraz daha farklı. Dış ticarette Barter, Barter sistemine taraf şirketlerin kendi aralarında yapacakları dış ticarette ihracatın ithalat ile karşılanması şeklinde tanımlanabilir.

Eskiden takasa ne denir?

Günümüzde Barter. Ticarette veya takas sistemlerinde Barter nedir i açıklayacak olursak, işlemi sağlayacak olan kişinin veya kişilerin ürün ve servis karşılığı olarak ürün veya servis ile değiş tokuş ettikleri bir sistemdir.

Takas beyanının hukuki niteliği nedir?

Takas hukuki niteliği itibari ile bozucu yenilik doğuran bir haktır. Borçlunun takas hakkını kullanma isteğini, alacaklıya bildirmesi gerekir. Takas bir sözleşme olmadığı içi karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. Takas aynı zamanda borcu sona erdirdiği için bir tasarruf işlemidir.

Kıdem tazminatı takas edilebilir mi?

İşverenin işçiden ihbar tazminatı, trafik cezası gibi çeşitli nedenlerden dolayı alacağı olabileceği gibi, işçiye ücretten başka, ihbar ve kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti gibi borçlarıda olabilir. İşveren bu alacağını, işçiye karşı olan borçlarına karşılık yasal sınırlara uyarak takas edebilir.