Ölen kişinin hayrına ne yapılır?

İçindekiler:

  1. Ölen kişinin hayrına ne yapılır?
  2. Ölen kişinin kırkında ne dağıtılır?
  3. Ölen birinin ardından hangi dualar okunur?
  4. Ölen kişinin eşyaları giyilir mi?

Ölen kişinin hayrına ne yapılır?

Ölüyü layığı ile defnetmek geride kalan tüm Müslümanların vazifesidir. Ancak vefat eden kimselerin affedilmesi adına yapılabilecek hayır ve hasenatlar da bulunur. Bu bağlamda; ölü için dua edilebilir, sadaka verilebilir, sevabını bağışlamak adına kurban kesilebilir, oruç tutulabilir ve hacca gidilebilir.

Ölen kişinin kırkında ne dağıtılır?

Ölünün 7. günü "pişi" yapılarak komşulara dağıtılır. 40. ve 52. günlerinde evde ya da camide mevlit okutulur. Evde okutulan mevlitte yemek verilir. Camide okutulursa gelenlere gülsuyu, şeker ve lokum ikram edilir.

Ölen birinin ardından hangi dualar okunur?

Ölen kişi defnedildikten sonra yakınları Yasin, Tebareke, Amenerrasulü ve Rad surelerini okuyabilir. Dünyada bıraktıkları kimselerin onun adına yapacakları hayırdan ölen kimse faydalanabilecektir. Ölü kişiye dua ve sure okumak faydalı iken hatim indirmek daha efdaldir.

Ölen kişinin eşyaları giyilir mi?

Ölen kimsenin eşyalarını kullanmada bir sakınca yoktur. Kişi hayattayken elbise ve eşyalarını nasıl kullanabiliyorsa aynı şekilde öldükten sonra da onun bu geride bıraktıklarını bir başkasının kullanmasında da bir sakınca yoktur. Ancak ölen kişinin şahsi eşyaları, diğer malları gibi mirasçısına intikal eder.