Koğuşu nedir?

İçindekiler:

  1. Koğuşu nedir?
  2. Koğuş ne demek TDK?
  3. Koğuş kelimesinin kökü nedir?
  4. Askerde koğuş nöbeti nedir?
  5. Koğuş nöbetçisi ne yapar?
  6. Koğuş kıdemlisi nedir?

Koğuşu nedir?

Cezaevi, tutukevi, okul ile hastane ve benzeri gibi farklı yerlerde kişilerin yatmış olduğu ya da barındığı büyük odalar.

Koğuş ne demek TDK?

a. 1. Kışla, okul, tutukevi, hastane vb. kalabalık yerlerde, içinde birçok kimsenin yattığı veya barındığı büyük oda: “Koğuşlardan birinin penceresinden hasta bir çocuğun söylediği türkü geliyor.” -P. Safa.

Koğuş kelimesinin kökü nedir?

Ana Türkçe yazılı örneği bulunmayan *koγ- "oymak, boşaltmak" fiilinden +Iş sonekiyle türetilmiştir.

Askerde koğuş nöbeti nedir?

Madde 397 – Koğuş nöbeti iki saatte bir değişmek üzere koğuşta yatan erler arasında sıra ile tutulur. Bu nöbetten ancak o günkü nöbetçi onbaşısı müstesnadır. Nöbet, koğuşun büyüklüğüne göre bir veya bir kaç er tarafından tutulur.

Koğuş nöbetçisi ne yapar?

“2- Koğuş nöbetçisinin vazifesi: Madde 397 – Koğuş nöbeti iki saatte bir değişmek üzere koğuşta yatan erler arasında sıra ile tutulur. Bu nöbetten ancak o günkü nöbetçi onbaşısı müstesnadır. ... 6 - Alarm veya yangın işaretinde veya verilen bir emir üzerine tekmil bölük er ve erbaşlarını uyandırmak.”

Koğuş kıdemlisi nedir?

Kışlalarda bulunan yüzlerce askerin her koğuşunda onlardan sorumlu birer koğuş kıdemlisi bulunmaktadır. Bu görevli asker, neferleri kumanda etmek üzere bölük kumandanı tarafından tayin edilmiş zabit veya neferdir.