Divit kelimesinin anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Divit kelimesinin anlamı nedir?
  2. Müfit ne anlama gelir?
  3. Divit işareti nedir?
  4. Hokka hat ne demek?
  5. Hokka kapağı nedir?

Divit kelimesinin anlamı nedir?

Divit, hokkadaki mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir tür kalem. Divitin çalışma prensibi dolma kaleme benzer ancak dolma kalem gibi mürekkep haznesi bulunmaz. Bu nedenle belirli aralıklarla mürekkebe batırılması gerekir.

Müfit ne anlama gelir?

Müfidi ne demek? Anlatan, ifade eden, anlamlı. 2. Yararlı, faydalı.

Divit işareti nedir?

Arapça'da “mürekkep hokkası” karşılığı kullanılan devât kelimesi Türkçe'de divit şekline dönüşmüş ve farklı bir mâna kazanmıştır. Divit, mürekkep hokkası ile içinde kamış kalem ve onu açmakta kullanılan kalemtıraş, makta' gibi yazı aletlerinin saklandığı dar ve uzun prizma şeklinde bir gövdeden meydana gelir.

Hokka hat ne demek?

Hokka, ipek lika ve maktalar, hat ve tezhip sanatı malzemelerinin en çok aranan araçlarındandır. Bu ürünler hattatlar ve tezhip sanatçılarının kullandığı başlıca ürünlerdir. Hokka, içine yeteri kadar mürekkep konulan ve buradan kalem ile alınmasını sağlayan kabın adıdır. Kapak kısmına "şicab” adı verilmiştir.

Hokka kapağı nedir?

Arapça'da "küçük kutu" mânasına gelen hokka kelimesi yaygın olarak mürekkep koymaya mahsus çanak şeklindeki kaplar için kullanılır. Ressamların içinde boya ezdikleri porselen kaplarla boyalara yağ katmak için kullandıkları tenekeden küçük kaplara da hokka denilir.