Istiaze ne demektir?

İçindekiler:

  1. Istiaze ne demektir?
  2. Istiaze vacip mi?
  3. Istiaze duası ne için okunur?
  4. Salvele nedir ne demektir?
  5. Hamdele ve Salvele ne demek?
  6. Ve sahbihi ecmaîn ne demek?

Istiaze ne demektir?

Terim olarak her türlü kötülükten korunabilmek için sözle Allah'ın yardım ve himayesini istemeyi ifade eder ve bunun için "eûzü, maazallah" (Allah'a sığınırım), "neûzübillâh" (Allah'a sığınırız) ibareleri kullanılır. ... Aynı kökten türeyen taavvüz de istiâze anlamındadır.

Istiaze vacip mi?

Buna göre Kur'an okumaya başlamadan önce istiâze okumak sünnettir. Namazdaki istiâzeye gelince ise bu, bazı alimlere göre vacip olup her rekâtta besmele ve Fatiha Sûresinden önce okunur.

Istiaze duası ne için okunur?

İstiaze, bir işe başlarken ve herhangi bir münasebetle “Euzü billahi mine'ş-Şeytani'r-racîm”, yani; “Kovulmuş (iyilikten uzaklaştırılarak, lânetlenmiş) olan şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım ” cümlesini söylemek.

Salvele nedir ne demektir?

Hazret-i Muhammed'e saygı ifâdesi olarak vaaz ve hutbelerin, konuşma, kitap ve yazıların başında dînî bir vecîbe olarak salât ü selâm getirilmesi veya yazılması [Daha çok besmele ve hamdele ile birlikte kullanılır]: Dergâhına takdîm-i selâm et ki melâik / Neşr-i dürer-i salvele-i dembedem eyler (Yenişehirli Avnî'den).

Hamdele ve Salvele ne demek?

(ﺣﻤﺪﻟﻪ) i. (Ar. ḥamdele) “Elhamdülillâh” (Allah'a şükürler olsun) cümlesinin kısaltılmış şekli [Allah'a olan şükür ve övgüyü bildirmek için bilhassa vaaz ve hutbelerin, konuşma, kitap ve yazıların başında genellikle besmele ve salvele ile birlikte kullanılır]: Evvelâ hamdeleden, salveleden başlayarak / Girmeden maksada ...

Ve sahbihi ecmaîn ne demek?

"Elhamdülillâhi rabbilâlemin vessalatu vesselâmü âlâ seyyidinâ muhammedin ve âlâ âlihi ve sahbihi ecmain" cümlesi de "Alemlerin Rabbi Allah'a hamd, Efendimiz Muhammed aleyhisselama, ailesine ve tüm ashabına salat ve selam olsun" anlamına gelir.