Rekolte ne terimidir?

İçindekiler:

  1. Rekolte ne terimidir?
  2. Toplam rekolte ne demek?
  3. Rekolte nedir şarap?
  4. Şarapta Sepaj ne demek?
  5. Sepaj ve Kupaj ne demek?
  6. Sepaj ne demek?
  7. Şarabın ham maddesi nedir?
  8. Büke ne demek şarap?
  9. Monocepage ne demek?
  10. Kırmızı şarap nasıl yapılır?
  11. Şarapta bitiş ne demek?
  12. Şarapta vintage ne demek?

Rekolte ne terimidir?

Rekolte kelimesi bir tarım terimidir. İtalyanca'daki raccolta kelimesinden Türkçe'ye geçmiş ve zamanla rekolte şeklinde telaffuz edilmeye başlanmıştır. TDK'ya göre rekolte, tarımda bir yılda derlenen ürünlerin bütününe verilen isimdir.

Toplam rekolte ne demek?

Rekolte, tarımda bir yılda elde edilen herhangi bir ürünün toplamı anlamına gelmektedir. Rekolte, bir üretim sezonu sonunda elde edilen ürün miktarını ifade etmektedir. Ürün dalda iken yani hasat edilmeden önce belirlenmesine "tahmini rekolte", hasat edildikten sonra belirlenmesine de "gerçek rekolte“ denir.

Rekolte nedir şarap?

Şarapta rekolte sözcüğü aynı anlamı iletmekle birlikte, şarap etiketinde bize üzümlerin toplanıp şaraba dönüştüğü yılı anlatır. Yani şarabın üretim yılıdır. ... Yani şarabı bize asıl anlatan doğum tarihi, bağ bozumu yılı, yani rekoltedir. İngilizcede ise bu terim vintage olarak kullanılmaktadır.

Şarapta Sepaj ne demek?

8. Sepaj. Üzüm çeşidi anlamına gelir; şarabın yapıldığı üzümü kasteden Fransızca bir kelimedir.

Sepaj ve Kupaj ne demek?

5-Monosepaj/Kupaj Nedir? Monosepaj şaraplar bir üzüm çeşidi kullanılarak yapılan şaraplardır, çeşidin karakterini yansıtırlar. Kupaj şaraplar birden fazla üzüm çeşidi kullanılarak yapılan şaraplardır.

Sepaj ne demek?

Buradaki anlamı ''çeşit.'' Fransızca olana gelince, teknik bir deyim olarak üzüm çeşidine şarapçılıkta ''sepaj'' tabir edilir. Monosepaj ise ''tek üzüm çeşidi'' anlamını taşıyor ve buradan çıkılarak da ''tek üzüm çeşidinden yapılmış şarap'' anlamına geliyor. ... Şarap, en kısa tanımıyla, fermante olmuş üzüm suyu.

Şarabın ham maddesi nedir?

Şarap yapmak için önce üzümler bağlarından toplanır, ardından ezilir sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür. Maya aynı zamanda havada buharlaşan karbondioksiti üretir. Mayanın işlemi tamamlandığında üzüm suyu şaraba dönüşür.

Büke ne demek şarap?

Buke. Yıllanma sonucunda meydana gelen şarap kokusu ve tadıdır. Daha çok içildikten sonra genizde hissedilir.

Monocepage ne demek?

Monosepaj ise ''tek üzüm çeşidi'' anlamını taşıyor ve buradan çıkılarak da ''tek üzüm çeşidinden yapılmış şarap'' anlamına geliyor. Sonuçta her iki kelime de birbiriyle eşanlamlı olarak kullanılmakta. Türkçede bu deyimlerin -en azından şimdilik- tek kelimelik bir karşılığı yok.

Kırmızı şarap nasıl yapılır?

Ezilmiş üzüm taneleri, tercihen ağzı geniş olan, tercihen cam bir kavanoza yerleştirilir. On gün kadar bir süre kabukları ile birlikte bekletilerek gerçekte üzüm kabuğunda bulunan renkli maddenin suya geçmesine fırsat verilmiş olur. Böylece oluşacak şarabın kırmızı renkte olması sağlanır.

Şarapta bitiş ne demek?

Ağızda Kalıcılık (Uzunluk): Bitiş olarak da adlandırılabilir. Bir yudumun ağızda bıraktığı, önce yoğun zamanla azalan aroma etkinliğidir. Şarap yutulduktan sonra tatların ağızda ne kadar süre kaldığını gösterir. Önemli olan aromanın kalıcılığıdır, alkol ve asidin değil.

Şarapta vintage ne demek?

Vintage (rekolte): Birden fazla anlama sahip olan bir terimdir. ... Yavanlık: Asitliliği düşük, yapısı ve karakteri zayıf olan düşük kaliteli şarapları tanımlayan tadım terimidir. Yuvarlaklık: Çoğunlukla dengeli, taneni, asiditesi ya da şeker oranı ön plana çıkmayan şaraplar için kullanılan bir terimdir.