IVAZ ne?

İçindekiler:

  1. IVAZ ne?
  2. Satış sözleşmesi ivazlı mı?
  3. Ivazlı akitler ne demek?
  4. Tasarrufun iptali davası ne demek?
  5. Veraset beyannamesini kim verir?

IVAZ ne?

İvaz, yapılan bir işlemden elde edilen yarar karşılığında üstlenilen borçtur. Borcun konusu olan her şey ivaz olarak kararlaştırılabilir. Yapılan hukuki işlem ivaz karşılığında yapılmışsa ivazlı, böyle bir karşılık olmaksızın yapılmışsa, ivazsız hukuki işlem adı verilir.

Satış sözleşmesi ivazlı mı?

Bağımsız bölüm ilavesi, satış, geçit hakkı, bağış, devre mülk hakkı, intifa hakkı, kat mülkiyeti, ipotek, kaynak hakkı, kamulaştırma, idareler arasında taşınmaz mal devri, taksim, inşaat hakkı, diğer irtifak hakları, oturma hakkı, trampa, kat irtifakı, ölünceye kadar gelir sözleşmesi, miras payının devri, su, gaz, ...

Ivazlı akitler ne demek?

Hukuki bir terim olarak ivaz; bedel, karşılık anlamına gelir. Akitler kuruluşları itibarıyla tek tarafa borç yükleyen ivazlı akitler ve her iki tarafa borç yükleyen ivazsız akit olmak üzere ikiye ayrılır.Kira ve satış sözleşmeleri gibi her iki tarafa borç ve sorumluluk yükleyen akitler, ivazlı akitlerdir.

Tasarrufun iptali davası ne demek?

Tasarrufun iptali davası; alacağını icra takibi yoluyla borçludan tahsil edemeyen alacaklının, borçlunun son 5 yıl içerisinde gayrimenkul veya menkul mallarına ilişkin mal kaçırmak saiki ile yapmış olduğu tasarruflarını iptal etmek amacıyla, borçluya ve malı devralan üçüncü kişiye karşı açtığı bir dava türüdür.

Veraset beyannamesini kim verir?

Ölenden intikal eden mal varlığı için tarha yetkili vergi dairesine elden/posta yoluyla ya da İnteraktif Vergi Dairesinden elektronik ortamda veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilir.