Yapısına göre basit cümle nedir?

İçindekiler:

  1. Yapısına göre basit cümle nedir?
  2. Yapısına göre basit ne demek?
  3. Cümleler anlamlarına göre kaç grupta incelenir?
  4. Cümle ne bildiriyor?
  5. Annemi çok seviyorum cümlesi ne bildiriyor?

Yapısına göre basit cümle nedir?

Tek yargı bildiren cümlelere basit cümle denir. Basit cümleler tek yargı bildirdiğinden tek yüklemden oluşur. Bu yüklem, çekimli bir fiil ya da ek fiil almış isim soylu bir sözcük veya söz grubu olabilir. Basit cümlelerde, yüklemin dışında, sözcük olarak fiilimsi (eylemsi) yer almaz.

Yapısına göre basit ne demek?

Bir duyguyu, bir düşünceyi gösteren; kısaca bir tek yargıyı anlatan cümleler yapıları yönünden basittir. Basit cümleler yan cümle ve iç cümle içermez. İçerisinde tek yargı, tek fiil, dolayısıyla isim veya fiil cinsinden tek yüklem bulunan cümledir. Başka bir cümleye bağlanmaz, yani bağımsız bir cümledir.

Cümleler anlamlarına göre kaç grupta incelenir?

Temelde cümleler olumlu cümle, olumsuz cümle, soru cümlesi ve ünlem cümlesi olmak üzere dörde ayrılır. Emir, istek, dilek ifade eden cümleler, bu dört çeşit cümlenin içinde alt grubu oluştururlar. Anlamına göre cümlelere, alt grup olarak etken, edilgen, ettirgen ve oldurgan çatılı cümleleri de ilave edebiliriz.

Cümle ne bildiriyor?

a. Haber Cümleleri Eylemin belirttiği anlam geçmişle, şimdiyle ve gelecekle ilgili bildirme görevi yerine getirilir. Eylem kök ve gövdelerine çeşitli kip (zaman) ekleri getirilerek zaman; zaman eklerinden sonra da kişi ekleri eylemin kimin yaptığı belirtilir.

Annemi çok seviyorum cümlesi ne bildiriyor?

Doğrulanmış Cevap "annemi çok seviyorum." Cümlenin yapısal çeşidi olarak durum ifade etmekte. Ama asıl duygu düşünce aktarımı olarakta annesine duyduğu sevgi saygı onunla olunca yaşadığı mutluluk ondan ayrıldığında yaşadığı hasret vb. anlamlar ima etmektedir.