Yörükler ne yaparlar?

İçindekiler:

  1. Yörükler ne yaparlar?
  2. Yörükler nerede yaşar?
  3. Yaylada Yörükler ne yapar?
  4. Yörükler Türkiye'de nerede yaşar?
  5. Yörük nasıl biri?

Yörükler ne yaparlar?

Yaylak ve kışlak hayatı yaşayan, kıl çadırlarda teknolojik imkanlardan yoksun geleneksel hayat tarzını sürdüren Yörükler, besledikleri koyun ve keçilerden elde ettikleri süt, peynir, yün ve eti satarak geçimini sağlıyor.

Yörükler nerede yaşar?

Yörükler, Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır.

Yaylada Yörükler ne yapar?

Bilindiği gibi geçim kaynaklarının temeli hayvancılığa dayanan Yörükler, hayatlarını konar-göçer olarak yaylak ve kışlaklarda geçirirler. Yörükler kullandıkları keçeleri koyun yününden, karaçadırları ise keçi kılından kendileri yapar.

Yörükler Türkiye'de nerede yaşar?

Yörükler en kalabalık olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşamaktadır. Özellikle Mersin, Antalya ve Adana'da göçebe halinde yaşayan Yörük aileleri yaşamaktadır.

Yörük nasıl biri?

Yörük, göçebe hayat tarzını benimsemiş insandır. Yörük sözü, Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır. 1990'lara kadar azalarak devam eden bu yaşama biçimi, günümüzde çok az da olsa hâlâ devam ettirilmektedir.