Kognitif ne demek tıp?

İçindekiler:

  1. Kognitif ne demek tıp?
  2. Kognitif yetersizlik ne demek?
  3. Bilişsel bozulma ne demek?
  4. Hafif bilişsel yetersizlik nedir?
  5. Stroop testi neden yapılır?

Kognitif ne demek tıp?

Kognitif kelimesi bir tıp terimidir. Kognitif kelimesi anlama ve idrak etme yeteneğine dayalı olan demektir. Tüm zihinsel işlevler yani dikkati toplama, kavrama, anlama ve değerlendirme gibi tüm bu işlevler kognitif terimi ile anlatılır.

Kognitif yetersizlik ne demek?

Bellek, dil ve mantıklı düşünme de dahil olmak üzere bütün zihinsel yetilerde ilerleyici kötülemeye, gündelik etkinlikleri ve davranışları yerine getirme yetisinde değişikliklerin eşlik ettiği bir hastalıktır.

Bilişsel bozulma ne demek?

Yaşın ilerlemesiyle beraber beyin yapısında oluşan değişikliklerle çeşitli işlevsel bozukluklar ortaya çıkar. Bu işlev bozuklukları kişilerin hayatında sıkça rastlanan demans, alzheimer, hafif kognitif bozukluğu olarak kendini gösterebilir.

Hafif bilişsel yetersizlik nedir?

Hafif kognitif bozukluk yaşla ilişkili olmayan bellek bozukluğu ile demans (bunama) arasında net olarak tanımlanamayan bir sendromdur. Normal yaşlanmanın dışında olan tam olarak demans tanısını karşılamayan durumları kapsar.

Stroop testi neden yapılır?

Beynin, dikkati yönlendirme, kavramsal esneklik ve zihnin işlem hızı becerilerini ölçen testlerdir. fMRI gibi beyin görüntüleme çalışmalarında da kullanılan Stroop testler, kişinin planlama, karar verme vb. performansları sırasında beynin hangi bölümünün çalıştığını incelemede yardımcı olmuştur.