Vites Düz ne demek?

İçindekiler:

  1. Vites Düz ne demek?
  2. Otomatik arabada ne demek?
  3. Manuel kullanmak ne demek?
  4. Arabada vites neye göre değişir?
  5. Dizel araçlarda kaç bin devirde vites değiştirilir?
  6. Arabanın vitesi zor geçiyor neden?
  7. Otomatik vites mi düz vites mi?

Vites Düz ne demek?

Manuel şanzıman ya da düz vites seçeneği, otomotiv tarihinde en geniş kullanım alanına sahip olan ve hemen her markanın tüketiciye sunduğu şanzıman tipidir. Sürücünün aracın hareketlerine daha fazla hakim olduğu bir sürüş deneyimi sunar.

Otomatik arabada ne demek?

Vites geçişlerinin sürücünün müdahalesi olmaksızın yapılabildiği şanzıman sistemine otomatik vites denir. Bu şanzıman tipi tork konvertörü, vites dişlileri, hidrolik kumanda gibi parçalardan oluşur. Tork konverteri debriyajın işlevini yapar. Bir otomatik şanzımanda 3-4 ya da 5 ileri veya 7 ileri vites bulunur.

Manuel kullanmak ne demek?

Manuel vitesli araçlarda devir ve vites sürücünün kontrolünde olurken otomatik viteslerde aracın hangi vitese geçmesi gerektiğine hız ve motor devri arasında bir bağlantı kurarak motor karar verir. ... Eğer tercih edeceğiniz araçta performans beklentiniz yüksekse manuel veya tiptronik vitesli bir araç tercih edebilirsiniz.

Arabada vites neye göre değişir?

Vites değiştirmek aracın hızını artırması için gerekli bir durumdur. Sürekli düşük hızlarda gitmek bir arabadan beklenilmeyen bir şey olduğu için vites kullanarak arabanın hızını artırmalıyız. Bunu da vites geçiş esnasında motor ile şanzımanın bağlantısını kesen debriyaj yardımıyla yaparız.

Dizel araçlarda kaç bin devirde vites değiştirilir?

Araç benzinli de olsa dizel de olsa düz yolda 1.700-2.500 devir aralığında bir üst vitese geçiş yapılmalı. Özellikle dizel araçlarda yüksek devirde vites değiştirmek gibi hatalı kullanımlar söz konusu. Yeni nesil motorlarda buna gerek yok.

Arabanın vitesi zor geçiyor neden?

Vitesin zor geçmesinin en büyük nedeni, havaların soğuk olmasıdır. Vites geçişinde ses geliyorsa ve vites kolu biraz sert ise, bu durum soğuktandır. Hava veya vites ısındığında şanzıman normale dönecektir, fakat yeni araçlarda bu duruma pek rastlanmaz.

Otomatik vites mi düz vites mi?

Bu iki araç arasındaki asıl fark, şanzımanının çalışma prensibidir. Düz viteste sürücünün manuel olarak ayarladığı şekilde vites değiştirilirken otomatik viteste araç, hangi vitese geçmesi gerektiğine hız ve motor devri arasında bir bağlantı kurarak kendisi karar verir.