Muz kavunu nerede yetişir?

İçindekiler:

  1. Muz kavunu nerede yetişir?
  2. Yer muzu ne demek?
  3. Kavun çeşitleri nelerdir?
  4. Bağrıbütün kavun nerede yetişir?
  5. En tatlı kavun hangisi?
  6. Muz hangi ülkede meşhurdur?
  7. Hasanbey kavunu ne zaman ekilir?

Muz kavunu nerede yetişir?

Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde yetişen, değişik aroması ve kokusu dolayısıyla yöre halkı tarafından 'yer muzu' olarak da adlandırılan 'bağrıbütün' kavununun hasadına başlandı. Yozgat'ın Aydıncık ilçesine özgü olan ve tadı muzu andıran bağrıbütün kavunu, hem kokusu hem de lezzeti ile çok beğeniliyor.

Yer muzu ne demek?

Yozgat'ın Aydıncık ilçesine özgü “bağrıbütün” meyvesi de bu pek az tanınan yerel türlerden biri. Hem görüntüsü hem de lezzetiyle merak uyandıran ürün son dönemde büyükşehirlerin pazarlarında daha çok görünmeye başladı. Aslında küçük bir kavun türü olan “bağrıbütün”, buna karşın bölgede “yer muzu” olarak adlandırılıyor.

Kavun çeşitleri nelerdir?

Cucumis Kavun/Cins

Bağrıbütün kavun nerede yetişir?

Yozgat'ta halk arasında "yer muzu" diye adlandırılan ilçeye özgü "bağrıbütün kavunu" coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

En tatlı kavun hangisi?

Galia kavun, yazın tezgahlarda yüzünü ilk gösteren kavun. Sarı ve yuvarlak olan galia kavunlar tatlı ve sulu olmasıyla tanınırken meşhur Kırkağaç kavunu yazın daha ilerleyen zamanlarında yüzünü gösteriyor. Kırkağaç kavunu galia kavuna göre daha az şekerli ancak aroması çok daha yoğun.

Muz hangi ülkede meşhurdur?

Avrupa'da ise muz yetiştiriciliğine uygun sera koşulları yapılarak bu meyvenin üretimi yapılır. Türkiye'de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa'dır. Türkiye'de en yoğun muz yetiştirilen ve muzuyla ünlü olan yerimiz ise Anamur'dur.

Hasanbey kavunu ne zaman ekilir?

Ekimi: İlkbahar - Yaz aylarında havaların ısınmaya başlamasıyla ekim işlemi karıklar açılarak her ocağa 3-4 adet hasanbey kavun tohumu atılarak dikim işlemi yapılır ve üstü 5-6 cm toprakla örtülür.