Hamse i Atayi nedir?

İçindekiler:

  1. Hamse i Atayi nedir?
  2. Hamse i ATAI kimdir?
  3. Nevizade ATAI Hamsesi var mı?
  4. Nergisi hamse sahibi mi?
  5. Atayinin 2 Osmana ithaf ettiği eser nedir?
  6. Hamselerini Mensur yazan mesnevi şairi kimdir?
  7. Nevizade ATAI Hamsesi var mi?
  8. Heft Hân kimin eseri?
  9. Kimin Hamsesi var?

Hamse i Atayi nedir?

1617/ 1026 yılında fe`ulün fe`ulün fe`ulün fe`ul ölçüsüyle Silistre`de yazılmıştır. Arkadaşlarının, efsanevi hikayelerden bıktıklarını söylemeleri ve içkiden, içki meclisinden bahseden bir mesnevi yazmasını istemeleri üzerine kaleme almıştır.

Hamse i ATAI kimdir?

Nev'îzâde Atâyî (1583-1635), Divan edebiyatı şairi. Asıl ismi Atâullah olan Nev'îzâde Atâyî, Nev'î Yahyâ Efendi'nin oğlu olduğu ve şiirlerinde Atâyî mahlâsını kullandığı için böyle anılmıştır. En önemli manzum eseri Hamse-i Atâyî'dir. ...

Nevizade ATAI Hamsesi var mı?

Fıkıh ve tarih ilminde mütehassıstı. Şiir de yazan Atai, bilhassa Fuzuli ve Baki'nin tesiri altındadır. Mesnevi sahasında bir hamse meydana getirmişse de şiir dili oldukça ağırdır. Birçok kıymetli eserleri vardır.

Nergisi hamse sahibi mi?

Nergisi, hamseye düzyazıyı sokan ilk yazardır. Çoğunlukla hüzünlü aşkların konu edinildiği hamselerde soyut kavramları işleyen mesnevilere de yer verilir. Hamse sahibi divan yazarları edebi çevrelerde büyük saygı görürdü.

Atayinin 2 Osmana ithaf ettiği eser nedir?

Sakiname şairin En sevilen mesnevisidir. Sadece İstanbul'da kırktan fazla nüshası bulunmuştur. Nizami'nin Mahzen'ül Esrar adlı mesnevisine nazire olarak yazılmıştır. Sultan II. Osman'a ithaf edilen eser, fe'ûlün / fe'ûlün / fe'ûl vezniyle yazılmış, 41 küçük bahse ayrılmış, 1561 beyitten oluşmaktadır.

Hamselerini Mensur yazan mesnevi şairi kimdir?

Divan edebiyatının ilk hamsesini yazan şair de Nizami Gencevi'dir.

Nevizade ATAI Hamsesi var mi?

2) Nefhatü'l Ezhar, 3) Sohbet-ül-Ebkar, 4) Heft Han, 5) Hilyet-ül-Efkar adında beş eseri vardır ve bunlar bir hamse meydana getirirler.

Heft Hân kimin eseri?

Heft-hân, Nev'i-zâde Atâyî'nin 17. yüzyılda kaleme aldığı manzum bir eseri- dir. Bu eserde yedi ayrı hikâye art arda sıralanmıştır. Mekân, tanım olarak, olayların yaşanmasına imkân veren zemindir.

Kimin Hamsesi var?

Hamse sahibi olan sanatçılar: Nizami Gencevi, Ali Şîr Nevaî, Taşlıcalı Yahya Bey, Hamdullah Hamdi, Nevizade Atayi, Lâmiî Çelebi,Taşlıcalı Yahya, Behişti Ahmet Sinan Çelebi, Bostanlı Sabit, Bursalı Celilî, Hayati, Genceli Nizami, Ahmed Rıdvan, Kara Fazlı, Hamizade Celili, Fikri Derviş Çelebi, Kalkandelenli Mu'di ...