Frezeleme yöntemi nedir?

İçindekiler:

  1. Frezeleme yöntemi nedir?
  2. Frezeleme Tezgahları nelerdir?
  3. Yukarı frezeleme nedir?
  4. Frezede kanal açma nedir?
  5. Divizör nedir ne ise yarar?
  6. Alın frezeleme nedir?
  7. Fellow dişli açma tezgahı nedir?
  8. Hangi durumda aynı yönlü frezeleme kullanılır?
  9. Talaşlı imalat yöntemleri nelerdir?
  10. Freze çakısı çeşitleri nelerdir?
  11. Yan frezeleme nedir?
  12. Kanal kalemi nedir?
  13. Takım tezgahları ve görevleri nelerdir?
  14. Üniversal Takım Tezgahları nelerdir?
  15. Divizör nerede kullanılır?

Frezeleme yöntemi nedir?

Frezeleme, kendi ekseni etrafında dönen bir takım ile ilerleme hareketi yapan iş parçasından talaş kaldırma işlemidir. Frezeleme, takımın çevresinde ve/veya alnında bulunan kesici uçlar yardımıyla gerçekleşir. Bu yüzden frezeleme çevresel ve alın frezeleme olmak üzere ikiye ayrılır.

Frezeleme Tezgahları nelerdir?

Üzerinde birçok kesici ağız bulunan çakı ile genellikle doğrusal ilerleme hareketi yaparak iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere freze tezgahı denir. Freze tezgâhları; düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma(dişli çark açma) vb. amaçlar için kullanılır.

Yukarı frezeleme nedir?

Yukarı/ters yönlü frezelemede (konvansiyonel frezeleme) kesici takımın ilerleme yönü dönme yönünün tersinedir. Talaş kalınlığı sıfırdan başlar ve kesimin ucuna doğru artar. ... Yukarı/ters yönlü frezeleme, işleme payında büyük değişkenler oluştuğunda avantajlı olabilir.

Frezede kanal açma nedir?

Parmak frezeleme takımları ile kanal açma Genelde tam oluk açma olarak adlandırılan bir kanalın veya oluğun işlenmesi, üç işlenmiş yüzeyi kapsar: Her iki ucu da kapalı olan oluklar, eksenel yönde çalışabilecek parmak frezelere ihtiyaç duyan yuvalardır. Bir parmak frezesi ile tam oluk açmak zorlu bir işlemdir.

Divizör nedir ne ise yarar?

Cnc divizör; işlenmek istenen parçasına 360 derecelik bir açık vererek daha kolay işlenmesine imkan veren cnc aksesuarıdır. Daha kolay anlaşılması için cnc divizörler 3 eksen çalışan takım tezgahınızı 4 eksen veya 5 eksen işleme tezgahı gibi kullanmanıza izin veren yardımcı ekipmanlardır.

Alın frezeleme nedir?

Alın frezeleme yöntemi ile talaş kaldırma, silindirik freze çakısı ile veya takma uçlu freze çakısı ile iş parçası üzerinden talaş kaldırma işlemidir. Alın frezeleme işleminde kesici takımın dönme ekseni ile iş parçasının talaş kaldırma yüzeyleri birbirine diktir.

Fellow dişli açma tezgahı nedir?

FELLOW TEZGAHLARI Azdırma freze tezgahları ile açılamayan dişlilerin imalatında kullanılan dişli tezgahlarıdır. Fellow tezgahları, tezgah dikey eksende hareket eden fellow çakıları sayesinde tablanın üzerine bağlanmış parçanın çevresine diş açmak amaçlı kullanılır. Fellow tezgahları iç veya dış dişli açabilirler.

Hangi durumda aynı yönlü frezeleme kullanılır?

Takım tezgahının, bağlama elemanlarının ve iş parçasının uygun olduğu sürece aynı yönlü işleme tercih edilir denilebilir. Özellikle sertleştirilmiş çeliklerin finiş operasyonlarında ters yönlü işleme birinci tercih olmalıdır.

Talaşlı imalat yöntemleri nelerdir?

Talaşlı imalat yöntemleri başlıca dokuz ana grupta toplanabilir:
  • 1) Tornalama.
  • 2) Frezeleme.
  • 3) Delme.
  • 4) Vargel ve planyalama.
  • 5) Borlama.
  • 6) Broşlama.
  • 7) Raybalama.
  • 8) Testere ile kesme ve tesviye işlemleri.
Daha fazla öğe...

Freze çakısı çeşitleri nelerdir?

FREZE TEZGAHI KESİCİ TAKIMLARI
  1. 1 - Silindirik (Vals) Freze Çakıları Aşağıda görüldüğü gibi silindir biçimlidirler. ...
  2. 2 - Alın Freze Çakıları ...
  3. 3 - Kanal Freze Çakıları ...
  4. 4 - Parmak Freze Çakıları ...
  5. 5 - Açılı Freze Çakıları
  6. 6 - "T" Freze Çakıları ...
  7. 7 - Profil Freze Çakıları ...
  8. 8 - Modül Freze Çakıları
Daha fazla öğe...

Yan frezeleme nedir?

Düz Diş Yan Freze Kesici, karbür dişlerle kaynaklanmıştır ve dişin kenarının da kesme işlevine sahip olduğu yüzey frezeleme kesicisi olarak şekle ve işleve sahiptir, böylece yüz ve yan yüzeyi aynı anda frezeleyebilir; düz diş.

Kanal kalemi nedir?

4 - KANAL KALEMLERİ İş parçaları üzerinde bulunan kanalların açılmasında kullanılan kesicilerdir. Aşağıda görüldüğü gibi kesme kalemlerine benzerler. Ancak kesme kalemleri ile aralarındaki en belirgin farklılıklar alın kısımlarının düz oluş ve kesme uç uzunluklarının kısa oluşudur.

Takım tezgahları ve görevleri nelerdir?

Güç ile çalışan ve malzemeye şekil vermek için fazlalık kısımların (talaş olarak adlandırılır) kesici bir takım ile alınmasını sağlayan makinalardır. Malzemeye şekil vermek için, kullanılan bir takım (kesici takım) ile talaş kaldırarak parçaya şekil verme işleminin gerçekleştirildiği tezgahlara «takım tezgahı» denir.

Üniversal Takım Tezgahları nelerdir?

Üniversal torna tezgahı parçaları arasında şunlar sıralanabilir; gövde, fener mili ve kutusu, ana mil, hareketli punta, talaş mili, araba, kalemlik, ayna gibi birçok parçalardan oluşur. Torna çeşitleri büyük ve diğer tezgahların işlenmesinde zor olan parçaların yapılmasında kullanılır.

Divizör nerede kullanılır?

NC rotary table(divizör) kullanılan başlıca sektörler; Otomotiv yan sanayi. Tekstil makinaları Tarım makinaları