Iskan olup olmadığı nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Iskan olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  2. Ferdi iskan alınabilir mi?
  3. Iskanı olan tapuda ne yazar?
  4. Iskanı olmayan binanın tapusu olur mu?

Iskan olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün iskân durumu tapu belgesi üzerinde yer alan bilgilere göre değerlendirilir. Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretlidir. Burada kat mülkiyeti ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.

Ferdi iskan alınabilir mi?

Bağımsız bölümün olduğu binanın inşaatı tamamlandığında tamamı için ya da kısmen tamamlanmışsa bu kısımların kullanılabilmesi içindir. Gereken yapı kullanma izin belgesi düzenlendikten sonra alınabilir. Yapının sahibinin ya da bağımsız bölümün sahibinin müracaatı ile alınabilir.

Iskanı olan tapuda ne yazar?

Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor. Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.

Iskanı olmayan binanın tapusu olur mu?

Gayrimenkul alacakların bilmesi gereken en önemli husus , iskanı alınmamışbir yerin yasal olarak tamamlanmamış , bitmemiş bir yapı olduğudur. Genelde , iskansız dairelerde Kat İrtifakı durumu söz konusudur. Yani budairelerin tapuları kat irtifak tapusudur. İskanlı bir dairenin tapusu , katirtifakından çıkar.