Akarsuların akım hızını etkileyen faktörler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Akarsuların akım hızını etkileyen faktörler nelerdir?
  2. Akarsuyun miktarını ne azaltır?
  3. Anahtar eğrisi nedir?
  4. Hangi akarsuda taşımacılık yapılır?
  5. Debi ve akım nedir?
  6. Düzenli rejimli akarsu ne demektir?
  7. Anahtar eğrisi nedir ne işe yarar?
  8. Anahtar eğrisi nedir nasıl elde edilir?
  9. Debi neye göre değişir?
  10. Debi artışı ne demek?
  11. Nehir ve iç su yolu taşımacılığı nedir?
  12. Türkiye göllerinde taşımacılık yapılır mı?

Akarsuların akım hızını etkileyen faktörler nelerdir?

Akarsuyun akış hızı; taşınan suyun miktarı, yatağın genişliği ve eğimine bağlıdır.

Akarsuyun miktarını ne azaltır?

Özetle akarsuyun taşıdığı miktar ve hızı arttıkça aşındırma gücü de o oranda artacaktır. Aşındırma gücünün artışı da eğime, yatağın şekline, bitki örtüsüne ve zeminin (kayacın özelliği) yapısına bağlıdır. Evet, bitki örtüsünün varlığı akarsunun aşındırma gücünü azaltır.

Anahtar eğrisi nedir?

Bir akarsu kesitinde debi ile seviye arasındaki bağıntıyı gösteren eğriye anahtar eğrisi denir. Anahtar eğrisinin çıkarıldığı keside kontrol kesidi denir. ... Buna göre akarsu enkesitinden geçen debiyi belirleyiniz.

Hangi akarsuda taşımacılık yapılır?

Bartın Irmağı; üzerinde 500 tonluk gemilerle Karadeniz'den kente kadar ulaşım yapılabilen en düzenli akarsudur. Akış hızı saatte 720 m. olup, denize her yıl 1.000.000.000 m3 su akıtmaktadır.

Debi ve akım nedir?

Akım, akarsu yatağının herhangi bir kesitinden 1 sn.de geçen su miktarıdır. m ³/sn olarak ifade edilir. Akımı en yüksek olan akarsu Amazon dur.

Düzenli rejimli akarsu ne demektir?

Düzenli rejimli akarsu: Taşıdığı su miktarının yıl içinde fazla değişmeyen akarsuyun rejimidir. Yağışın düzenli olduğu ekvatoral iklim bölgesinde görülür. Düzensiz rejimli akarsular: Yağış rejiminin düzensiz olduğu alanlarda görülür. Akdeniz, Muson, Savan ve Karasal iklim alanlardaki akarsuların rejimidir.

Anahtar eğrisi nedir ne işe yarar?

anahtar eğrisi (rating curve (rating table)) Hidrometrik bir istasyonda bir akarsuyun su seviyesi ile debisi arasındaki ilişkiyi gösteren eğri. Sayısallaştırılması durumunda akım anahtar tablosu elde edilir.

Anahtar eğrisi nedir nasıl elde edilir?

17 6.4. Anahtar Eğrisi Bir akarsu kesitinde debi ile seviye arasındaki bağıntıyı gösteren eğriye anahtar eğrisi denir. Anahtar eğrisini elde etmek için farklı akım koşullarında seviye ve debi ölçümleri yapılır. Bu değerler grafik üzerinde noktalanır. Bu noktalar arasından bir eğilim çizgisi (eğri) geçirilir.

Debi neye göre değişir?

Santrifüj pompanın debisi pompalanan sıvının yoğunluğundan bağımsızdır. Pompalanan sıvının vizkozitesi santrifüj pompanın debisini etkiler. Vizkozite artarsa debi düşer, vizkozite düşerse debi artar. Debi pompa dönüş hızıyla orantılı olarak değişir.

Debi artışı ne demek?

Yağış Miktarı: Yağışın fazla olduğu yerlerde debi yüksek olur. Yağış Biçimi: Kar yağışı olan bölgelerde kış aylarında debi düşük, ilkbahar aylarında da erimeye bağlı olarak debi yüksek olur. Eğim: Eğimli bölgelerde akarsuyun hızı fazla olduğundan, saniyede geçen su miktarı metreküp olarak fazladır.

Nehir ve iç su yolu taşımacılığı nedir?

İç suyolu taşımacılığı veya nehir yolu taşımacılığı, akarsu nehir ve göllerde gerçekleştirilen yük taşıma modudur. Bu taşıma modu su kanallarında gemi ile gerçekleştirilir. Avrupa'da Tuna Nehri, Don Volga Nehri ve Ortadoğu'da Hazar Denizi kullanılarak inland shipping yapılmaktadır.

Türkiye göllerinde taşımacılık yapılır mı?

Ülkemizde ise doğal ve yapay göllerde taşımacılık yapılamaktadır. Yoğunluk itibariyle en gelişmiş taşımacılık yapılan gölümüz Van Gölüdür. Çağdaş teknolojinin gerektirdiği biçimde en gelişmiş iç su yolu taşımacılığı yapılır.