Vesâik ne demek?

İçindekiler:

  1. Vesâik ne demek?
  2. Dış Ticaret vesaik ne demek?
  3. Vesaik tutarı nedir?
  4. Ticari vesaik nedir?
  5. Vesaik mukabili ödemede yetkili bankanın sorumluluğu nedir?
  6. Vesaik ibrazı ne demek?
  7. Vesaik akreditif nedir?
  8. Vesaik ibrazında ödeme nedir?
  9. Kabul kredili ödemede hangi belge zorunludur?
  10. Akreditif mektubu ne demek?
  11. Vesaik ibraz süresi nedir?
  12. Ithalatta CAD ne demek?
  13. Poliçe karşılığı ödeme nedir?
  14. Amir banka ve akreditif amirinin onayı olmadan süresinden önce geriye alınması bozulması ve iptali mümkün olmayan Akreditiflere ne ad verilir?
  15. Akreditif mektubunu kim düzenler?

Vesâik ne demek?

Sözlükte “bir işi sağlama bağlama, sağlam delil; ahd, hüccet, senet, belge” anlamlarındaki vesîka (çoğulu vesâik) kelimesi fıkıhta biri geniş, diğeri dar olmak üzere iki mânada kullanılır.

Dış Ticaret vesaik ne demek?

Vesaik mukabili ödeme şekli, ihracatçının malı yüklemesinin ardından, malı temsil eden sevk belgelerinin ihracatçının bankası kanalıyla, bedelinin tahsili karşılığında teslim edilmek üzere ithalatçının bankasına gönderilmesidir. İhracatçının teslim ettiği vesaik bankamız aracılığıyla ithalatçının bankasına iletilir.

Vesaik tutarı nedir?

Vesaik mukabili, ihracatçının sattığı malların parasını alıcıdan tahsil etmesi için bir bankanın hizmetlerinden yararlanmasıdır. Vesaik mukabili ödeme şekli, ... satıcı için uygun bir ödeme şeklidir. Vesaik mukabili ödeme şekli, satıcıya, belgelerin alıcıya ödeme veya poliçelerin kabulü karşılığı yapılacağını garanti eder.

Ticari vesaik nedir?

Satıcının malları sevk ettikten sonra sevk ettiği mallara ilişkin fatura, konşimento, menşe şahadetnamesi gibi belgeleri (vesaik) tahsil edilmek üzere bir talimat ekinde bankasına verdiği, bankanın alıcının ödemesi veya kabulü karşılığında belgeleri Alıcıya teslim ettiği ödeme şeklidir.

Vesaik mukabili ödemede yetkili bankanın sorumluluğu nedir?

Vesaik mukabili ödemede bankalar vesaiklerin dolaşımında etkin olarak rol alsalar da vesaiklerin kontrolü ve ödemenin yapılıp yapılmaması konusunda hiçbir sorumlulukları yoktur. Akreditiflerin aksine bankalar ihracatçıya herhangi bir ödeme garantisi vermezler.

Vesaik ibrazı ne demek?

Akreditifte öngörülen uygun Vesaikin ibrazında lehtarın amir banka veya muhabir banka üzerine keşide edilecek belirlenen vadeli poliçenin kabul edileceğini ve kabul edilen poliçenin (Draft) vadelerinde ödeneceğini gösteren akreditif türüdür: Kredili satışların finansmanına yarar.

Vesaik akreditif nedir?

Akreditif, ithalatçının (amir) talebine istinaden, bir bankanın (amir banka) ihracatçıya (lehtar) karşı, akreditifte belirtilen şartlara uygun vesaikin ibraz edilmesi şartı ile girdiği geri dönülemez bir ödeme taahhüdüdür.

Vesaik ibrazında ödeme nedir?

1-Vesaik İbrazında Ödeme : İhracatçının ihracata konu olan malı gümrüğe teslim edip fiili ihracatı başlatmasından sonra , düzenlediği sevk vesaikini bankalar aracılığı ile ithalatçıya ulaştırması ve bedelin ihracatçının banka hesabına geçmiş olduğunun kesin hükme bağlandığı ödeme şeklidir.İthalatçı kendisine ulaşan ...

Kabul kredili ödemede hangi belge zorunludur?

Kabul Kredili Vesaik Mukabili ödemede, muhabirden ihracatçı veya temsilcisinden veya ithalatçıdan gelen vesaik içinde genelde ithalatçı üzerine keşide edilmiş poliçe yer alır. Muhabir ve ihracatçı ya da temsilcisinden gelen vesaikin kabulü karşılığında teslim edilme şartının yer alması gerekir.

Akreditif mektubu ne demek?

Akreditif, finansal bir kurum tarafından, ismi geçen lehtara, belirtilen belgeleri ibraz etmesi karşılığında, gene belirtilen miktardaki ödemenin yapılması için düzenlenmiş bir belgedir. ... Akreditif mektubu, önceden belirlenmiş teslim şartlarının yerine getirilmesi şartıyla satıcıya parasını almasını temin eder.

Vesaik ibraz süresi nedir?

Bu itibarla akreditifte ödeme tarihi, vesaikin ibraz veya yükleme vesikası veyahut fatura tarihinden belli bir süre örneğin vesaik ibrazından 15 gün veya yükleme tarihinden 30 gün sonra olarak belirlenir. Bu şekilde açılan akreditif önceden uyarma veya ihbar yapılmaksızın amirin istediği an iptal veya tadil edilebilir.

Ithalatta CAD ne demek?

Bu ödeme şekline belge karşılığı ödeme şekli de denir. Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents – CAD) sözlük anlamı İthalatçı firmanın bankasının ihracat bedelini, ihracatçı firmanın bankasına ödemesi karşılığında belgelerin ithalatçıya teslimini öngören ödeme şeklidir.

Poliçe karşılığı ödeme nedir?

İthalatçı ile ihracatçı arasında yapılacak bir anlaşma ile ithal edilecek malların bedellerinin ödenmesinin malların sevkiyatından belli bir süre sonraya bırakılmasıdır. Bu ödeme şeklinde, mal bedelinin belirli bir vadede ödenmesini taahhüt eden ve bu ödemeyi garanti eden bir poliçe/bono bulunmaktadır.

Amir banka ve akreditif amirinin onayı olmadan süresinden önce geriye alınması bozulması ve iptali mümkün olmayan Akreditiflere ne ad verilir?

II: Cayılamaz (Gayri Kabilirücu) Akreditif: Amir banka ve akreditif amirinin onayı olmadan süresinden önce geriye alınması, bozulması ve iptali mümkün olmayan akreditiflerdir. Gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde, akreditif bedelinin amir bankaca ödeneceği taahhüt edilmiştir.

Akreditif mektubunu kim düzenler?

Çoğu akreditif mektubu, Uluslararası Ticaret Odası tarafından ilan edilen kurallarla düzenlenir.